Page 62 - Hand in Hand - Editie 5
P. 62
vrijwel alleen maar volledig uitverkochte trips en inmiddels zijn er 4 vaste colle- ga’s die helpen bij de organisatie rond- om de reizen. En dat is nodig ook, want Away Days biedt inmiddels voetbalreizen aan over de hele wereld. En het gaat bij ons niet alleen om het voetbal, maar vooral ook om de verbinding tussen de bestemming, de cultuur en de mensen. De verbondenheid tussen voetbal en de maatschappij is enorm. Want voetbal
is cultureel gezien veel meer met de samenleving verbonden dan de meeste mensen denken. Voetbal is in iedere vorm een reflectie van de maatschappij en brengt zoveel moois naar voren. Het gaat dan ook om veel meer dan 90 mi- nuten in een stadion. Het zijn ervaringen die je een leven lang bijblijven.”
Maakt dat Away Days
Voetbalreizen uniek?
“Dat vind ik wel. Wij zijn overal zelf geweest, kennen de bestemmingen.
Op onze groepsreizen gaat altijd iemand van ons mee. Op veel van de locaties werken we ook samen met locals, vaak goede vrienden van mij. Dat zorgt ervoor dat er deuren opengaan die anders gesloten blijven. Daardoor kunnen we ervaringen bieden die je nergens anders krijgt. Zo staan we op verschillende bestemmingen tijdens ‘derbyday’ midden tussen de ultras. Dan ben je er niet alleen bij, je maakt er onderdeel van uit.
Ook gaan we niet naar de meest voor
de hand liggende bestemmingen. Zo is Sarajevo praktisch ons tweede thuis, inmiddels favoriet onder de reizigers. Als ze er eenmaal geweest zijn, willen ze allemaal nog een keer terug. Maar we zijn bijvoorbeeld ook de enige met een voetbalreis naar Japan. We gaan naar Colombia, wat echt een van de meest waanzinnige landen is om heen te gaan.
Zit je dan zo’n hele reis aan een
groep vast? Nee absoluut niet. We stimuleren de mensen juist om zelf op ontdekking te gaan. En we bieden ook de mogelijkheid aan om zelf op reis te gaan zonder groep. Van een weekendje weg tot volledige reizen op maat. Wat dat betreft, dagen we mensen graag
uit om zichzelf te laten verrassen, te vertrouwen op onze ervaring en kennis.”
Toch wordt via de media de voetbalcultuur regelmatig in een kwaad daglicht gezet.
“In Nederland is voetbal maar ‘een spelletje’, maar er zijn landen waar voetbal de reddingsboei van het leven is. Kijk naar Bosnië. Daar werd het voetbal recent afgelast wegens de vele overstromingen. Harde kerngroepen zamelden massaal materialen in en vertrokken naar de rampgebieden om de bevolking daar te helpen. Voetbal verbindt en daar komt heel veel gastvrijheid uit voort.
Ook Brazilië is zo’n voorbeeld. Onlangs leerde ik Fabio kennen. Een ex-bendelid dat het goede pad weer heeft gevonden. Hij heeft een sociaal-maatschappelijk project voor de kinderen uit de wijk,
om ze via het voetbal opties op een beter leven te geven. Het voetbal is de katalysator. Ze krijgen ook training in Engelse les, leren discipline, elkaar helpen en zich ontwikkelen. Dat doen ze met minimale middelen en vrijwillige inzet. Mensen in de buurt kijken tegen hem op en hij grijpt alles aan om er iets positiefs van te maken. En dat is knap, want er is niet veel positiefs.
Fabio nam mij mee diep de Favela in waar grotendeels alleen maar armoede is. Ver weg van toerisme. De mensen hebben daar werkelijk niks. De huisjes zijn klein, basic en op de straten zijn overal mensen die openlijk met de meest zware wapens rondlopen. De gangs bepalen wat er gebeurt. Zolang ik bij Fabio was en geen foto’s maakte, was ik veilig. En gek genoeg heb ik mij daar geen moment onveilig gevoeld. Midden in de sloppenwijken stond er dan ineens een gigantische villa met een zwembad op het dak. Nou, dan weet je genoeg.
Fabio wees mij vanaf een heuvel op en ander deel van de Favela. Dat is de plek waar in 2014 zo’n 50 Brazilianen, die al dagelijks strijden om te kunnen overleven, vanuit een legerhelikopter
62
HAND IN HAND