Page 70 - 20230822_defeijennoorder_handinhand_2023/2024_01_DEF.indd
P. 70

  RONDOM ROTTERDAM Chris van Marion Tekst
Vincent van Dordrecht
Beeld
‘Deze wijk moet groente en fruit blijven ademen’
 Soms vind je in een rauwe, schijnbaar verlaten uithoek van Rotterdam een onontdekte parel. Zo’n plek waar niemand nog van weet. Laat je bijvoorbeeld eens meevoeren met de noorden- wind die al het hele voorjaar over onze stad waait. Die voert je voorbij Rotterdam-Zuid, naar Barendrecht. En precies daar ligt zo’n plek. Pal naast het treinstation. Een parel die steeds meer glans krijgt.
Naast het station
Als je met de trein vanuit Dordrecht naar Rotterdam reist, of andersom, passeer je station Barendrecht. Door de hoge glazen gevel van dat station zie je een heel bijzonder gebied liggen met stukken gras, braakliggend terrein en heel veel loodsen. Die loodsen wekken, als gesloten dozen zonder ramen, de indruk van een desolaat industrieterrein. Maar in het midden van het terrein staat een glazen kas en daar kun je ineens wel naar binnen kijken. Rond de kas ligt een een gezellig terras. Dat is Café Clementine. Hier zitten Dineke en Lodewijk van Meeuwen, de initiatiefnemers van Fruitpacking District, aan de koffie.
Lodewijk vertelt dat hij twee jaar geleden heel Rotterdam heeft afgebeld, op zoek naar een horecaondernemer die hier een restaurant wilde beginnen: “Ze verklaarden me allemaal voor gek. Wie begint er nou een restaurant op een industrieterrein?” Maar dat industrieterrein verdwijnt hier langzaam. De loodsen, vooral opslag van groente en fruit dat handelaren inkochten op de nabijgelegen veiling, verhuizen een voor een naar Rijerswaard. Waar de infrastructuur beter is en er meer uitbreidingsmogelijkheden zijn.
De vrijgekomen grond leent zich perfect voor nieu- we initiatieven. “Initiatieven die zo veel mogelijk te maken hebben met groente en fruit,” stelt Dineke terwijl ze uitkijkt over de loodsen om haar heen. “We willen mensen bewust maken waar ons eten
vandaan komt. De menselijke maat terugbrengen die door die enorme loodsen verloren is gegaan. Want die groente in de supermarkt is gezaaid, ge- kweekt, geoogst en getransporteerd voordat het bij jou in Rotterdam op je bord terechtkwam.”
Robin Food Hub
Waar de inspanningen van Lodewijk en Dineke toe leiden, is te zien naast Café Clementine. Daar ligt een moestuin waar kinderen fruit mogen plukken. En verderop, in een oude loods, zit de Robin Food Hub, een plek waar creatieve jonge ondernemers zich inzetten voor een circulaire economie. Ook dragen ze van hieruit bij aan het verminderen van onder andere de reststromen van groenten en fruit. “Vanmiddag lanceren we hier een nieuw biertje dat vanuit deze hub tot stand is gekomen,” zegt Dineke trots. “Het is een frisse Radler, gemaakt met 3.000 liter sap uit afgekeurde mandarijnen. En natuurlijk is dit biertje verkrijgbaar bij Café Clementine. Dus kom maar snel eens proeven!”
Met ieder nieuw initiatief begint deze parel in Barendrecht mooier te glimmen. Inmiddels loopt Café Clementine vol voor de lunch en een vroege borrel. Wie uitgegeten is, kan daarna nog gaan padellen op de banen achter de volgende loods. Of freerunnen in weer een andere loods. Het is een komen en gaan. En dat is precies wat het hier zo leuk maakt.
Woningbouw
Verandert dat fijne sfeertje als hier straks wonin- gen worden gebouwd? Lodewijk hoopt van niet: “Wij gaan er in ieder geval alles aan doen om deze sfeer te behouden. En gelukkig hebben we daar ook iets over te zeggen.” Lodewijk vertelt over de wijk die ze rondom deze initiatieven willen bouwen. Met niet alleen woningen, maar ook bedrijven en faciliteiten. Er komen scholen, zorgcomplexen en winkels. “We gaan niet zomaar huizen bouwen.
Hier komt een wijk met parken, groene daken en het liefst fruitbomen. Want het Fruitpacking District moet groente en fruit blijven ademen. Voor deze wijk van de toekomst werken we, in ieder geval de eerste fase, samen met ERA Contour“, zegt Dineke. “Zij ontworpen en bouwden eerder Little C aan de Rotterdamse Coolhaven. En dat is echt ons voorbeeld. Een kleine wijk met toffe appar- tementen, heel veel details, parkjes, pleintjes en ongelooflijk veel sfeer. Dat is precies wat wij hier willen bereiken.”
En die pareltjes? Café Clementine, de onder- nemers, evenementen, het Fruitpacking District Festival dat laatst zo goed werd bezocht? Blijven zij ook? Of moeten ze wijken voor huizen? “Nee, die blijven!”, Roepen ze in koor. “Zij maken de wijk. Café Clementine breiden we verder uit en wordt nog meer het stralende middelpunt. De ondernemers blijven ook. Door hun initiatieven hebben zij zich emotioneel verbonden aan dit gebied. De komende jaren blijven we hier van alles organiseren. Straks is dit dé plek waar iedereen wil wonen. In Rotterdam heel erg Zuid; dankzij het treinstation ben je binnen vijftien minuten in de binnenstad. Je kunt zelfs fietsen”, besluit Dineke met een knipoog: “Ook als je tegenwind hebt omdat de wind weer eens uit het noorden komt.”
‘Ze verklaarden me allemaal voor gek’
72
Zomer in Rotterdam















































































   68   69   70   71   72