Page 64 - Hand in Hand 07
P. 64
Heeft De Kuip nog wel toekomst?
“Zeker. De Kuip kan nog vele decennia de thuisbasis zijn voor Feyenoord. Dan zul je het stadion natuurlijk
wel moeten onderhouden en moderniseren.”
Voorstanders van nieuwbouw zeiden jarenlang dat in De Kuip geen geld meer verdiend
kon worden. Hoe zie jij dit?
“Met De Kuip kan veel meer geld verdiend worden dan nu gebeurt. Kijk naar het Philips Stadion. Dat
is 25 jaar ouder dan De Kuip en genereert meer omzet in een kleiner verzorgingsgebied.”
Waar moet je beginnen?
“Begin met laaghangend fruit waarmee je op korte termijn inkomsten genereert om andere dingen die geld kosten financieel haalbaar te maken. Breng horeca en sanitair op niveau. Creëer ontmoetingsruimten voor
fans en zakelijke ontvangstruimten dicht bij het veld. Verhoog het aantal business units. Kijk ook naar de infrastructuur rond het stadion.
Maak het stadion beter bereikbaar
met openbaar vervoer. Trek de tram vanuit Kralingen door over de nieuwe stadsbrug. Maak het stadion ook beter bereikbaar met particulier vervoer. Creëer meer parkeergelegenheid
en fietsenstallingen. Met zulke verbeteringen zal De Kuip de betaald- voetbalorganisatie helpen haar sportieve ambities te realiseren.”
En op langere termijn?
“Feyenoord moet een goed plan maken. Ga met de gemeente in gesprek over de vraag ‘wat willen
we nou stedenbouwkundig in die driehoek?’ Denk aan modernisering van bedrijfsfuncties in de richting
van onderwijs en kennisbedrijven. Zo’n stadion is voor veel mensen
een inspirerende omgeving waar ze graag naartoe gaan. Maak de begane grond van het stadion doorlaatbaar en creëer 7 dagen per week en 24 uur per dag een dynamiek waar mensen werken, studeren en recreëren. De leefbaarheid van het gebied krijgt dan een enorme impuls. De derde stadsbrug die er gaat komen, zal daar ook aan bijdragen.”
Daar heb je de gemeente bij nodig.
“Zeker. Je moet de gemeente meekrijgen. Die heeft in gebiedsontwikkeling rond De Kuip een veel groter zakelijk belang dan Feyenoord. Gelukkig hoef je de gemeente er niet van te overtuigen dat het gebied een impuls nodig heeft. Voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van Zuid heeft zij er belang bij dit gebied een ander karakter te geven: de toegankelijkheid ervan en de ontwikkeling van de bevolking.
Een stadion zorgt voor dynamiek. Het herbenutten van De Kuip is veel slimmer dan het bouwen van een nieuw stadion. Het ligt voor de hand dat gemeente Rotterdam hieraan bijdraagt.”
Tijdens de live talkshow ‘Ken je
dat niet horen dan?’ zei architect Joris Molenaar onlangs: “Feyenoord heeft met De Kuip goud in handen.” Heeft hij gelijk?
“Sportief gezien sowieso, dat blijkt
wel bij bijna elke thuiswedstrijd. De
Kuip en het gebied eromheen bieden nog volop zakelijke perspectieven voor medegebruikers. Denk aan onderwijs en kennisbedrijven. De economie van Rotterdam maakt een investering
van €200-300 miljoen potentieel renderend.”
Moet de voetbalclub Feyenoord investeren in scouting, opleiding
en transfers of in het stadion?
“De bvo Feyenoord ontwikkelt zich in sportieve zin goed, maar het stadion draagt hieraan onvoldoende bij om een sprong vooruit te maken. Voor voetballers is De Kuip een walhalla. Het stadion inspireert spelers en het draagt maximaal bij aan de functie van de twaalfde man, maar het voorzieningenniveau is volstrekt ontoereikend. Kijkend naar het verzorgingsgebied is het aantal business units veel te laag. Dat zijn er nu veertig en het marktpotentieel ligt rond de honderd. Het potentieel van De Kuip laat het ontwikkelen qua omvang en voorzieningen
zeker toe.”
64
HAND IN HAND