Page 64 - HAND IN HAND 09
P. 64

FEYENOORD ZAL ALS STARTPREMIE ONGEVEER 39 MILJOEN EURO KRIJGEN. EEN OVERWINNING IN DE GROEPSFASE LEVERT AL 2,1 MILJOEN OP’
 De opzet was overzichtelijk. Na een aantal kwalificatierondes blijven
er 8 poules van 4 over, waarbij de sterkste 2 clubs per poule doorgaan naar de knock-out fase. De nummer 3 ging naar de Europa League en nummer 4 werd uitgeschakeld.
Elke club speelde zowel thuis als
uit tegen elke tegenstander uit de poule. Dit is compleet anders vanaf volgend seizoen. Na een aantal kwalificatierondes, blijven er 36
clubs over. Deze clubs worden samengevoegd tot één grote ranglijst.
Elke club speelt 4 thuiswedstrijden en 4 uitwedstrijden. In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn dit 8 wedstrijden tegen 8 verschillende clubs. Clubs worden wederom over 4 potten verdeeld op basis van coëfficiënt en elke club loot 2 clubs uit elke pot. Uit elke pot krijgt elk team zowel een thuis- als uitwedstrijd. In plaats van 3 awaydays, krijgen we er dus een vierde bij en we krijgen dus in plaats van 6 opeens 8 groepswedstrijden te zien.
Loting
Door deze nieuwe opzet zal ook de loting er anders uit gaan zien. De UEFA heeft al aangegeven dat de loting in de oude stijl wel 4 uur kan duren. Daardoor zal de UEFA een groot deel van de loting door een computer laten bepalen. De eerste balletjes zullen getrokken worden, waarna de computer ze koppelt aan 8 tegenstanders.
Ranglijst
De ranglijst werkt eigenlijk zoals bij elke competitie, 3 punten voor een overwinning en 1 voor een gelijkspel. De clubs die op plek 1 t/m 8 eindigen, zullen direct naar de laatste 16 van
de Champions League gaan. Clubs op plek 9 t/m 24 spelen een tussenronde, waarbij een club uit het bovenste
deel (9 t/m 16) tegen een club uit
het onderste deel (17 t/m 24) zal spelen. De winnaars van deze ronde gaan door de naar de laatste 16 en voor de verliezers is het Europese seizoen afgelopen. Ook de clubs onder plek 24 liggen direct uit Europa. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er vanaf de groepsfase geen doorstroom richting de Europa League meer.
Vanaf de laatste 16 is de Champions League weer als vanouds, een knock- out fase tot de finale op 31 mei 2025 in München.
Tegenstanders
Over de tegenstanders valt nog weinig te zeggen, al zijn bepaalde landen wel zeker van deelname. Engeland, Duits- land, Spanje en Italië leveren 4 clubs af. In Frankrijk zal de top 3 zeker zijn van de groepsfase, terwijl Nederland de top 2 levert. Verder zijn de kampi- oenen van Portugal, België, Schotland en Oostenrijk zeker van de groepsfase. Ook de winnaars van de Champions League en Europa League stromen direct in. Daarnaast stromen ook nog 2 extra clubs in met het hoogste coëffi- ciënt van dit seizoen en 7 andere clubs stromen in via de voorronde.
Prijzengeld
Natuurlijk weten we dat het in het voetbal voor een groot deel om het geld gaat. Ook volgend seizoen valt er weer genoeg te verdienen. In totaal mogen de clubs 2,46 miljard euro verdelen. Ter vergelijking: In de Europa League verdelen de clubs 565 miljoen euro en voor de Conference League is 285 miljoen gereserveerd.
Feyenoord zal als startpremie ongeveer 39 miljoen euro krijgen. Een overwinning in de groepsfase levert al 2,1 miljoen op. Verder ligt het eraan hoever je komt in het toernooi, maar bij overwintering zou dit zomaar richting de 70 miljoen kunnen gaan.
64
HAND IN HAND
 












































































   62   63   64   65   66