Page 48 - Hand in Hand editie 2
P. 48
EERSTE LANDSTITEL
In juni was het precies honderd
jaar geleden dat Feyenoord
zich voor het eerst mocht
kronen tot landskampioen. Voor sporthistoricus Jurryt van de Vooren was dit aanleiding om een fraai digitaal boekje te maken.
Van de Vooren is een Amsterdammer met een bovengemiddelde belangstelling voor Feyenoord.
In 1996 studeerde hij af aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de maatschappelijke rol en betekenis van onze club tijdens en rondom de Tweede Wereldoorlog. Zijn scriptie droeg de welluidende ondertitel ‘Dienaren
van het rood-witte koninkrijk’. Een jaar later schreef Van de Vooren een bijdrage voor het boek ‘Stadion Feijenoord - het origineel’, dat verscheen ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van De Kuip. En nu is er dus zijn digitale boekwerkje over Feyenoords allereerste landstitel in 1924.
Eliteclub Sparta
In het boekje worden veertig online artikelen gebundeld die Van de Vooren in de afgelopen twaalf maanden heeft gepubliceerd. De sporthistoricus gaat hierbij ook
in op de sociale omstandigheden
en achtergronden van het kampioenschap. Van oudsher was voetbal een sport voor de elite, maar mede onder invloed van Feyenoord werd het meer en meer een volkssport. Van de Vooren noemt de eerste landstitel van onze club een sportieve revolutie. “De hegemonie van het traditionele Sparta was
Jurryt van de Vooren:
doorbroken.” Sparta was de club
van de elite, zo staat er, “Feyenoord was juist een volksclub met leden
uit alle lagen van de samenleving
— van havenarbeiders tot leraren.” Het voetbal stond op deze manier symbool voor een klassenstrijd tussen verschillende sociale groepen: de ‘heren’ tegen de arbeiders.
In het boek worden alle wedstrijden van het seizoen 1923-1924 beschreven, inclusief opstellingen en het scoreverloop. Grootheden als Kees Pijl, Adriaan Koonings, Puck van Heel en Bertus Bul worden
op deze manier weer tot leven gewekt. Mooi is het om te lezen dat Feyenoord een eeuw geleden ook al veel supporters meenam naar uitwedstrijden, vaak honderden. Thuis trekt de club in het stadion aan de Kromme Zandweg geregeld 10.000 tot zelfs 15.000 bezoekers.
Vrijwillige bijdrage
Het complete boekwerkje is te downloaden via de website www. sportgeschiedenis.nl. In het zoekvenster het woord ‘Feyenoord’ invullen, doorklikken naar een van de artikelen over het kampioenschap van honderd jaar geleden en de
plek waar het boek kan worden binnengehaald, wordt automatisch zichtbaar. De auteur vraagt bij het downloaden een vrijwillige bijdrage van 19,24 euro, maar meer of minder doneren mag ook.
Van de Vooren is met een uitgever in gesprek om te bekijken of het digitale boekje in papieren vorm kan verschijnen. Bij het ter perse gaan van deze ‘Hand in Hand’ was nog niet bekend of dit ook doorgaat.
FAMILIEKWESTIES
In het boek ‘De Feyenoord Familie’ schildert auteur Dave Geensen
een bij vlagen verrassend portret van de grote verscheidenheid aan betrokkenen rondom onze club. Supporters, sponsors, spelers, bestuurders: ze komen allemaal voorbij. Geensen, oud-redacteur van Hand in Hand en bekend van de podcast Geluid van Zuid, is zelf al zo’n dertig jaar op de tribunes van De Kuip te vinden.
De verrassing van het boek zit hem in enkele opzienbarende verhalen over het stadion. Zo onthult ondernemer, sponsor en supporter Dennis de Roo dat hij geruime tijd geleden al heeft aangeboden om de veelbesproken schuld van het stadion aan de Ameri- kaanse bank Goldman Sachs renteloos te herfinancieren. Tot zijn niet geringe verbazing hoorde hij er nooit meer
iets over, terwijl de stadiondirectie intussen naar buiten toe maandenlang bleef volhouden dat het zo moeilijk was om de lening te herfinancieren en dat de schuld als een molensteen om de nek van de organisatie hing.
Cyriel Dessers
De Roo vertelt verder dat hij in
2022 ook heeft aangeboden om
het vastleggen van Cyriel Dessers mogelijk te maken. De spits was in het seizoen ervoor als huurspeler mateloos populair geworden bij de Feyenoord-aanhang dankzij onder meer zijn vele doelpunten in de Conference League. Ook dit voorstel van De Roo ging niet door.
Om de eerdergenoemde schuld aan Goldman Sachs te kunnen
Dave Geensen:
‘De Feyenoord Familie. Kameraadschap, clubliefde en passie’
248 pagina’s / 22,99 euro Uitgever: Just Publishers
48
HAND IN HAND
‘Heerlijk, kampioen te zijn.De eerste landstitel van Feyenoord’
96 pagina’s / 19,24 euro (richtprijs) www.sportgeschiedenis.nl