Page 53 - Hand in Hand editie 2
P. 53
HENKS FEYENOORD-HISTORIE
Nadat de succesvolle jaren dertig werden afgesloten met het kampioenschap in het seizoen 1939-1940, volgden jaren van sportieve droogte. Pas 21 jaar later zou die eindigen met het kampioenschap van 1961. Gebeurde er dan niks bijzonders in de jaren veertig, behalve die oorlog, die ook aan vele van onze kameraden het leven kostte? Jazeker, er was natuurlijk die prachtige reis naar Curaçao in 1946 en twee jaar later werd het achtste lustrum gevierd, al stond deze gebeurtenis in schril contrast met ons jubileumjaar in 1933.
Festiviteiten
Daar waar het vijfentwintigjarig jubileum groots werd gevierd met tal van festiviteiten, zoals het grote defilé van alle elftallen op het terrein aan de Kromme Zandweg, leek dit jubileum voor velen met stille trom te passeren. Waar vlak na de oorlog de reis naar de West zich zowel voor- als achteraf in grote publieke belangstelling mocht verheugen, was de animo voor het naderend jubileum niet bijster groot. Uiteindelijk werd er een bescheiden receptie georganiseerd met wat toespraken van functionarissen
en voorzitter Kieboom, die de gelegenheid te baat nam om te ageren tegen de voorgenomen verhoging van de vermakelijkheidsbelasting. Van de supportersvereniging kreeg de club een complete kantoorinventaris.
Papierschaarste
In 1933 verscheen ons eerste gedenkboek, dat qua vorm en
inhoud een juweeltje is. Waar de
reis naar Curaçao in boekvorm
werd beschreven, kon men in een jubileumjaar toch niet achterblijven en zo hielden wij gelukkig hieraan Gedenkboek II over. (foto 1) Weliswaar niet zo’n lijvig exemplaar als het vorige gedenkboek, maar daar had de papierschaarste, die na de oorlog nog steeds heerste, alles mee te maken.
Mensen werd gevraagd hun bijdrage op papier te minimaliseren, wat vooral voor Phida Wolff en Bert Heesakker een uitdaging moet zijn geweest. Ik heb het ooit gekocht bij boekhandel De Slegte op de Coolsingel in Rotterdam. Het was toen nog vrij zeldzaam en het kostte mij maar liefst 60 gulden. Drukwerk en papier zijn helaas van Oostblokkwaliteit.
Verzamelitems
Naast de receptie was er op 10
juli 1948 een etentje in De Beurs georganiseerd voor een select aantal genodigden. Van dit samenzijn is deze menukaart afkomstig, die in mijn bezit is gekomen via een oud-speler. (foto 2) Zeer fraai is ook de ijzeren asbak, uitgegeven in 1948. (foto 3) Door wie, voor wie en in welke oplage, heb ik tot nu toe niet kunnen achterhalen. Feit is dat de oplage beperkt is geweest, want heel vaak kom je ze niet tegen. Ik heb deze ooit geruild met een bevriende verzamelaar.
Traditie(s)
Het vijftigjarig jubileum in 1958 werd groots gevierd met onder andere een jubileumtoernooi, een evenement
dat zich bij het honderdjarig jubileum in 2008 zou herhalen. In 1948 had Feyenoord ook een toernooi, maar dan voor de jeugd. Van een archivaris van
een van de deelnemende clubs kreeg ik ooit deze fraaie bokaal. (foto 4). Een jubileumtoernooi mag dan geen terugkerende traditie gebleken
zijn, een jubileumboek gelukkig
wel, al moet worden gezegd dat het fundament hiervoor niet altijd even stevig is geweest. Na het mooie
boek uit 1958 was het boekje ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum nog maar een slap aftreksel. In 1983 had Feyenoord het aan het Rotterdamsch Nieuwsblad te danken dat er überhaupt een jubileumboek werd uitgegeven; bovendien organiseerden zij een expositie vanwege het vijfenzeventigjarig bestaan in hun pand op de hoek van de Coolsingel en het Stadhuisplein. Gelukkig werd het door Feyenoord in 2008 ruimschoots goedgemaakt met het boek 100 jaar Feyenoord en een bijbehorende tentoonstelling in het Schielandhuis. Ik ben nu al benieuwd naar 2028 en/of 2033.
Heb jij interessante verzamelitems voor het museum van Henk Schuiten? Mail naar:
sansiro1970@gmail.com
SEPTEMBER 2024
53