Page 79 - Hand in Hand editie 2
P. 79

 ONDERNEMER MET EEN FEYENOORD-HART
‘IK HEB DE DROOGTE DOORLEEFD, MEEGEMAAKT EN OM ME HEEN GEZIEN. DE PIJN DAT ER MAAR GEEN WEDSTRIJDEN GEWONNEN WERDEN EN DAN TOCH BLIJVEN ZITTEN
Rotterdam kent hem als oprichter van foodplatform de Buik. “We delen elk jaar met meer dan een miljoen mensen waar je lekker kan eten”, vertelt food trendwatcher Gijsbregt Brouwer. Naast eten heeft hij nog een grote passie: onze club van rood en wit.
weer het kampioenschap verovert. “Ik ben overal bij geweest dat seizoen en ik heb zo ernstig meegeleefd. Ik zat in het stadion en fotograaf Vincent van Dordrecht belde me: ‘Waar zit je?’ Hij is naar boven geklommen en heeft een foto gemaakt van mij met mijn vrienden. Ik vind het zo bijzonder dat de ontlading bij mij en mijn maten vastgelegd is.”
Droom
“De droogte ligt nu al een paar seizoenen achter ons en ik ben van nature een onwijze optimist”, stelt Gijsbregt dan. “Maar met Feyenoord blijft er toch pessimisme in me zitten. We zijn nu wisselvallig van start gegaan. Dat spreekt direct mijn basisgevoel aan: wees niet al te enthousiast. Al weet ik nog dat ik dat ook dacht toen Van Bronckhorst aantrad en in het begin bij Arne Slot. Alsof ik bang ben in een droom te zitten die ineens kan ophouden. Dat gevoel is er nu weer, ook al gaan er veel dingen goed, zelfs commercieel en financieel. Maar we moeten toch kunnen voortborduren op de laatste jaren? En toch durf ik er niet op te vertrouwen. Dat is ook het leed van een Feyenoorder.”
Dan glimlacht hij. Hij wil nog één punt maken. En ergens heeft dat ook te maken met dat leed van de supporter: “De Kuip en eten is echt een slechte combinatie. Ik hoor al lang dat eraan gewerkt wordt, maar laten we het nou gewoon beter maken. Dat verdienen wij als supporters toch wel?”
In zijn jeugd is de liefde voor eten ontstaan, vertelt Gijsbregt. “Ik was langlaufer op topniveau. Dat is een sport waarvoor je door Europa moet reizen op zoek naar sneeuw, bergen en concurrentie. In die tijd was topsport niet zoals nu. Ik had geen personal trainer of eigen kok. Ik maakte vooral kennis met de plaatselijke eetculturen; Pools, Zwitsers, Fins. Ik probeerde wel altijd op te letten wat ik at, dus de hele tijd was ik bezig met eten.”
Toen zijn jongste broer naar New York verhuisde en Gijsbregt langsging, zag hij iets wat in Europa op dat moment totaal niet aan de orde was: “Eten was daar als sport, muziek, entertainment. Er werd de hele dag over gepraat, geschreven. Het was echt een ding. Eenmaal terug in Rotterdam, dacht
ik: als niemand het hier oppakt, doe ik het zelf wel. Zo ben ik met de Buik begonnen.”
Geschiedenis opbouwen
Als topsporter had Gijsbregt weinig tijd om zich met iets anders bezig
te houden dan zijn eigen sport. Pas na zijn carrière op de lange latten kwam er tijd voor andere dingen. En een van die dingen werd Feyenoord. “Er is nooit twijfel geweest voor welke voetbalclub ik was. Ik kon met vrienden mee, kocht al snel mijn eerste seizoenkaart en inmiddels mis ik geen wedstrijd. Ik had geen
Feyenoordpyjama als kind, maar ik ben voor de club gevallen en kijk elk seizoen uit naar de tenues om te zien welke ik zelf wil hebben.”
Het mooie hieraan, vindt hij, is dat
je een Feyenoordhart ook op latere leeftijd kan ontwikkelen. “En ik merk dat de liefde blijft groeien, omdat ik geschiedenis opbouw bij de club. Ik weet nog dat ik in 2002 in de stad was toen we de Europacup II wonnen. Het plezier van die tienduizenden fans. Hoe de stad ontplofte. Dat was voor mij echt een omslagpunt. Ik wist vanaf dat moment: ik wil me hier helemaal in onderdompelen. Voelen hoe het is in dat stadion met al die mensen om je heen die uitzinnig zijn van vreugde.”
Ernstig meeleven
Hij ging er vol voor. In een periode
van droogte, maar dat is ook wat elke supporter in zich meedraagt; dat lijden onder moeilijke tijden maar ook nooit je club de rug toekeren. “Ik heb de droogte doorleefd, meegemaakt
en om me heen gezien. De pijn dat
er maar geen wedstrijden gewonnen werden en dan toch blijven zitten.
Om die paar gekke momenten in
het bekertoernooi of dat we ineens met 6-2 van Ajax wonnen. Maar voor de rest was het afzien. Zo word je Feyenoorder, denk ik.”
En dat het de moeite loont, blijkt in het jaar 2017 als de club na achttien jaar
SEPTEMBER 2024
79









































































   77   78   79   80   81