Page 61 - Hand in Hand - Editie 8
P. 61

 Glasraam Nederland-België
 Glasraam 25-jarig jubileum
     s
    Detail glasraam Warffemius
officiële ontvangstzaal van het stadion. Op zondag 2 mei, voor aanvang van
de interland, wordt het overgedragen aan het stadion. Een recensent van De Tijd vindt het raam de enige dissonant in de decoratieve verfraaiing van het stadion, een “mislukt kunstproduct van de ‘fabriek’ dat nooit geaccepteerd had moeten worden”. Smaken verschillen. Het glasraam is bij de renovatie van 1994 verdwenen.
Werkverschaffing
In het kader van de werkverschaffing voor Rotterdamse beeldende kunstenaars wordt in 1937 een collectieve opdracht verstrekt voor een aantal kunstwerken in het nieuwe stadion. Het maken van wand- en plafondschilderingen en een glas- in-loodraam zal voor vier jonge kunstenaars een paar maanden werk en inkomen betekenen. De NV Stadion Feijenoord is bereid mee te werken en zal de materiaalkosten betalen.
Glasraam Warffemiu
De schilders Canta, Van Heusden en Henkes zullen wandschilderingen aanbrengen en Warffemius een gebrandschilderd raam.
Nieuwe Waterweg
Everardus Warffemius (1885-1969)
is in 1917 een atelier in Kralingen begonnen. Eerst schildert hij stillevens, maar hij wordt bekend om zijn glas-in- loodramen. Vooral na de oorlog krijgt hij veel opdrachten, zowel voor restauraties als nieuwe raamontwerpen. Ook voert hij ramen voor andere kunstenaars uit. In drukke tijden heeft Warffemius meer dan tien man personeel. Hij krijgt een wand van 1.30 hoog bij 17 meter lang achter de eretribune ter beschikking. Bij glas-in-lood denk je eerder aan kerken en historische architectuur, dus om
aan te sluiten bij het moderne stadion kiest hij in overleg met de architect
voor relatief grote stukken mat wit en blauw glas. Afgebeeld is de Nieuwe Waterweg vanaf de zee tot het centrum
van het oude Rotterdam. Het centrum dat korte tijd later door Duitse bommen wordt vernield. Op 15 januari 1938 wordt het glasraam officieel onthuld. En het zit nog steeds op dezelfde plek bij de entree aan de Olympiazijde.
Volgende keer alles over de andere kunstwerken die in het kader van de werkverschaffing zijn gemaakt.
‘EEN MISLUKT KUNSTPRODUCT VAN DE ‘FABRIEK’ DAT NOOIT GEACCEPTEERD HAD MOETEN WORDEN
 APRIL 2025
61















































































   59   60   61   62   63