Page 5 - Onze Haven 18
P. 5
Foto: Lennaert Ruinen
VOORWOORD
Welkom bij een nieuwe editie van Onze Haven. We zijn trots om weer een magazine te presenteren vol mooie verhalen en foto's die het hart van de Rotterdamse haven laten kloppen. Deze editie staat bol van duurzaamheid, de jacht op nieuw talent en natuurlijk: veiligheid.
In de Rotterdamse haven denken we groot en doen we nog groter. Onze missie? De duurzaamste en slimste haven ter wereld worden. Bij Samskip weten ze dat echte verandering begint bij bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen. Of sterker nog, die die verantwoordelijkheid vanuit hun kern voelen. Hun doel? Al in 2040 CO2-neutraal zijn. Dat doen ze door de hele transportketen met elkaar te verbinden, letter- lijk én figuurlijk. Het is duidelijk: verduurzaming doe je samen.
Maar we hebben meer handen nodig, en snel ook. Met 8000 openstaande vacatures schreeuwt de haven om nieuw talent. Hier komen de mannen van PortPlus in beeld. Hun programma combineert theorie en praktijk, zodat kandidaten in slechts acht weken tijd klaargestoomd worden voor een carrière in de logistiek. Bij PortPlus weten ze dat je met hard werken en de juiste kansen bergen kunt verzetten. Dit is de echte Rotterdamse mentaliteit in actie.
Veiligheid is en blijft natuurlijk onze topprioriteit. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zorgt ervoor dat de veiligheidsprotocollen bij chemische bedrijven strikt worden nageleefd. Sander Laurentius vertelt je er in dit nummer alles over. Het doel is simpel: iedereen veilig houden. Daar hebben de jongens bij sjorbedrijf ILS (International Lashing
Systems) overigens een kreet voor, leerden we van Steve Kot: "Kijken in die haven!” Ofwel: kijk waar je loopt, draag die beschermkleding, doe geen domme dingen.
Steve Kot is een sjorder met een hart van staal. Zeven jaar geleden vond deze geboren Crooswijker zijn passie in een beroep dat nog echt zwaar handwerk is. "Als Rotterdammer is havenarbeider zijn het tofste beroep dat er is”, zegt hij. We hadden het niet beter kunnen verwoorden. Zijn verhaal is een ode aan de stoere werkers van de haven.
Verder nemen we je mee naar het bijzondere Quaran- taineterrein bij Heijplaat. Ooit bedoeld als quarantaine voor zeelieden besmet met gevaarlijke tropische ziekten, maar die functie werd ingehaald door de tijd. Na de oorlog zaten hier tyfus- en pokkenpatiënten, en sinds 1980 kunstenaars en creatieve ondernemers. Ook dát is de Rotterdamse haven. Louike Duran vertelt ons hoe belangrijk zij het acht dat het eiland een culturele functie zal blijven behouden.
En ken je trouwens Rolex al, een van de trouwste werkers die de haven rijk is? Na het lezen van haar verhaal zul je deze viervoeter in het hart sluiten.
Weer een nieuwe editie, en de schat aan verhalen blijkt oneindig. Vervelen? Dat kennen we niet. We blijven vertellen, ons verhaal is nog lang niet af. Eén constante: samen banen we de weg naar een duurzame, slimme haven.
Veel leesplezier! Edwin Veekens