Page 41 - Yoga Hela Livet KORR - FINAL
P. 41
dagverksamheten. Jag vet hur man kan liksom styra så att de mår bra, men det är fortfarande jag som styr det framåt. Så makt är ju dels ansvar och dels tillit. Utan tillit har man ingen möjlighet att leda framåt.
En annan undersköterska på en demensavdelning berättar att hon helt nyligen haft en konversation med en kollega på just det här temat:
Vad hemskt egentligen, vi bestämmer ju allting! Vi går in och väcker dem, gör deras frukost och gör det vi egentligen tror är bäst för dem. Nu är ju våra (boende, red. anmärkning) demenssjuka också så de kan ju inte redogöra riktigt. Så, jo, det tänker man på faktiskt och man försöker känna av lite att vissa är morgonpigga till exempel och vissa vill ha lite sovmorgon ... Man försöker ju anpassa men man kan ju aldrig veta, men visst tänker vi på det och försöker liksom vara så uppmärksamma som vi kan, men ofta faller man in i rutinerna.
Specifik utmaning kring demens
Personal som arbetar med demenssjuka boende eller besökare förklarade under intervjuerna att valfrihet och att demokratiskt bestämma tillsammans vad som ska göras under en dag är just det som skapar oro och ångest för den med en demensdiagnos. Att föreställa sig saker, att komma med idéer och att göra ett val utifrån en uppsjö av möjligheter ställer stora krav på hjärnan. Personal inom demensvården försöker därför underlätta för vårdtagarna så mycket som möjligt.
En arbetsterapeut och en undersköterska på en dagverksamhet för yngre med demenssjukdom berättar att de försöker fånga upp vad besökarna är intresserade av och kanske ge dem ett val mellan två aktiviteter. Eller om de