Page 52 - SRON jaarverslag
P. 52

52 TECHNOLOGY / EARTH
ONTHULLENDE EERSTE PLAATJES VAN TROPOMI
ESA presenteert de eerste plaatjes van het Nederlands satellietinstrument Tropomi aan de internationale pers. In Nederland vallen vooral de wolken van stikstofdioxide op, te zien op beelden van het KNMI, veroorzaakt door verkeer en industrie. SRON- onderzoekers leveren een wereldwijde kaart van de verdeling van koolstofmonoxide.
n Met enkele dagen meten ontstond al een beeld van de uitstoot van koolmonoxide over de hele wereld. Voorheen hadden onderzoekers daar jaren voor nodig. “We waren er altijd van overtuigd dat Tropomi dit zou moeten kunnen,” zegt prof. Ilse Aben. “Maar het echt zien was toch wel even andere koek. Heel indrukwekkend.”
n SRON heeft voor Tropomi’s infraroodkanaal de ‘verzonken’ tralies, de kalibratie en de uitlees- elektronica van de detectoren ontwikkeld. Bovendien verwerken SRON-wetenschappers de binnenstromende data.
n Tropomi is op 13 oktober 2017 gelanceerd op de Europese satelliet Sentinel-5P, die ESA bouwde als onderdeel van het omvangrijke aardobservatieprogramma Copernicus van de Europese Commissie. Na het inregelen van de satelliet is Tropomi nu klaar voor gebruik. De eerste beelden laten zien dat de Nederlandse technologie van onschatbare waarde is voor een mondiale aanpak van luchtvervuiling.
12.2017
Foto boven: De wereldwijde verdeling van CO over de aardatmosfeer (modified Copernicus data/processed by SRON). Foto rechts: De Sentinel 5P-satelliet met Tropomi, hier nog in de bek van de Rockot-raket (ESA).


































































































   50   51   52   53   54