Page 17 - Svensk Schäfertidning Nr1 2015 Nättidning
P. 17

8. HOPP ÖVER HINDER
Koefficient 2 Maxpoäng 20.
Utförande: Hunden lämnas sittande på valfritt avstånd från hopphindret och fö- raren går över och ställer sig på andra si- dan hindret. På förarens kommando skall sedan fritt hoppa över hindret och därefter inta utgångsställning.
Bedömning: Hund som vidrör hindret, oavsett hur lätt detta sker, bör inte ges högre betyg än 8.
9. HELHETSINTRYCK
Koefficient 1 Maxpoäng 10.
Bedömning: Vid bedömning av helhetsin- tryck ska hänsyn tas till samarbetet mellan förare och hund såväl under som mellan momenten. Hänsyn skall även tas till eki- pagets uppträdande mellan momenten.
Maxpoäng 200.
160 p krävs för uppflyttning till Klass 2
Apportering
I de så kallade bruksklasserna prövas hun- den också i för grenen vissa specialmo- ment som spår, (person-) sök, rapport eller skydd. I appellklass samt lägre klass är ett av specialmomenten ”Budföring”, i läg- re klass prövas hunden under momentet även med skott under budföringssträckan. Men tävlingsdagen slutar inte där, för nu ska hunden och föraren också prövas i lyd- naden och i mångt och mycket är momen- ten i till exempel appellklass ganska lika de i lydnadsklass 1. En skillnad är dock att i bruksklasserna är det i bedömningen mer tyngd på specialmomenten och det som kanske ger en 10:a i brusklydnaden skulle säkerligen ge en något lägre poäng i lyd- nadslydnaden, där man tittar ännu mer på den exakta precisionen och samarbetet mellan hund och förare. I Bruksklasserna kan man som sagt tävla inom:
• Spår
• Rapport
• Sök
• Skydd (som skiljer sig en hel del från
IPO-skyddet)
Även i brukset finns det fyra olika klas- ser att tävla i, nämligen, appellklass, lägre klass, högre klass, samt elit.
Hopp över hinder
Appellklass spår
SPÅRNING
Koefficient 7
Spårning på ett ca 300 m långt, ca 40-50 minuter gammalt ickeförarspår. Spåret ska gå i två räta vinklar. I spåret utläggs tre fö- remål/apporter: ett före första vinkeln, ett mellan vinklarna och ett vid spårets slut. Bedömning: Momentet börjar då hunden släpps på spåret och är slut då hunden funnit slutföremålet. Hunden föres i en sele eller dylikt och en max 15 m lång lina, varav minst 10 m mellan förare och hund. Föraren väljer själv sättet för påsläppet. Hunden ska självständigt utarbeta spåret och apportera eller påvisa föremålen.
- 11 -
Spårning
Foto: Anna Ronge Lidingö BK
TRÄNA FÖR TÄVLING


































































































   15   16   17   18   19