Page 35 - Bravisen nr 2 2021
P. 35
HMS i Bravida
Bravida Norge fortsetter den gode trenden med lave skadetall dette året. Per mai hadde vi en Hverdi på 2,79, og det var registrert totalt 15 skader med sykefravær siste 12 måneder. Selv om dette er 15 skader for mye, vil vi rette en stor takk til alle som hjelper til og sørger for at vi har en trygg og sikker arbeidsplass.
Helse, miljø og sikkerhet
sterk nedgang i antall influensatilfeller og langt mindre forkjølelser enn før pandemien traff oss. De strenge smitteverntiltakene har åpenbart bidratt til dette. Spørsmålet er hvilke av de nye vanene vi har lært oss som det vil være smart å videreføre.
Hyppig håndvask og særskilte forholdsregler når man er forkjølet er kanskje de tiltakene som er enklest å opprettholde – og som bør gi størst effekt.
Litt mer komplisert blir det når det kommer til hilseregler. Mange eksperter mener at albuehilsingen faktisk øker smitterisikoen, og bør forsvinne.
Å sparke hverandre i beina ser heller ikke spesielt elegant ut.
Mange av oss er vant til å praktisere et ordentlig, fast håndtrykk som en obligatorisk gest overfor mennesker man møter. I et møterom håndhilser man ofte på hverandre både ved start og avslutning av møtet. Kanskje vi skal slå et slag for å innføre de asiatiske hilse ritualene, ved enten å holde høyre hånd over hjertet eller klemme egne hånd flater mot hverandre – og samtidig bøye hodet i en vennlig og respektfull gest, som erstatning for våre tradisjonelle håndtrykk?
HMS ↓
Bjørn-Erik Saga, Stabsdirektør Bravida Norge AS, og Lars Arne Mjørlund, Leder produksjons- systemer Bravida Norge AS.
Til tross for lave skadetall har vi fortsatt skader som kunne vært unngått. I den siste perioden dominerer kuttskader på fingre og hender skadestatistikken vår. De fleste av disse skadene kunne vært unngått dersom vi hadde fulgt hanske- påbudet vi har i Bravida.
I vår rutine heter det «Bruk alltid beskyttelseshansker»:
• Vi skal alltid bruke kuttsikre hansker
med kuttskadeklasse 3 til 5.
• Det er mulig å benytte andre typer
hansker om arbeidet krever det.
I visse tilfeller kan det være relevant å ikke benytte hansker. Dette gjelder i tilfeller der hanskene ikke vil gi noen beskyttelse, hvis hanskene gjør arbeids- oppgaven umulig å utføre, eller der det ikke finnes noen risiko for å skade seg når vi ikke har på hansker. I de tilfellene det ikke er mulig å bruke hansker, skal dette alltid dokumenteres i en risiko- vurdering/SJA (Sikker jobbanalyse). Bruk alltid «STOPP et halvt»-metoden før du starter arbeidet.
HMS-uka 2021
I september gjennomfører vi Bravidas HMSuke for femte året på rad. HMS- uka ble initiert i 2017 med sikte på å rette oppmerksomhet mot HMSspørsmål og å engasjere og lære opp alle ansatte i sikkerhet og arbeidsmiljø. Siden den gang har HMSuka blitt lansert hvert år i september og har inkludert opplæring, møter, arbeidsplassbesøk og kommunikasjonsinitiativ. Alle avdelinger skal være involvert og gi sine ansatte muligheten til å delta i HMSuka.
Årets HMSuke arrangeres i uke 37, den 13.–17. september. Årets hovedtema
er risikoobservasjoner og risikovurde- ring. Vi har sterkt fokus på at vi skal rapportere inn risikoobservasjoner
i forbindelse med HMSuka, men vi må også huske på at dette er like viktig alle andre dager i året. Med flere inn rapporterte hendelser kan vi forebygge flere risikoer og tilsammen redusere antallet arbeidsulykker. Vi tror nemlig at vi har mye å lære av hverandre. Ved å utveksle kunnskap og erfaringer skaper vi en bedre og tryggere bransje for alle.
Bravidas avdelinger skal selv plan- legge og gjennomføre aktiviteter basert på de HMSutfordringene hver enkelt avdeling har. Alle avdelinger skal ta utgangspunkt i sin lokale Mål, Strategi og Handlingsplan og Bravidakompass- handlingsplan for å planlegge sine aktiviteter. Alle ansatte vil få informasjon fra sin leder om hvilke aktiviteter som skal gjennomføres, samt informasjon via BrApp.
I årets HMSuke er det også planlagt at det skal gjennomføres «Safety Walks», det vil si arbeidsplassbesøk, der fokuset skal være på HMSaktiviteter, for eksempel hanskebruk, om arbeidet utføres på en trygg og riktig måte og at forholdene på arbeidsplassen er utformet sikkert.
Sykefraværsutviklingen etter korona Fortsatt er det slik at sykefraværs- statistikkene våre preges av korona, direkte eller indirekte. Heldigvis er det nå en sterk nedgang i smittetallene og vi håper at når vi kommer til høsten så vil det meste være tilbake til normalen.
Men det er et forhold som det skal bli svært spennende å følge med på. Det er en kjennsgjerning at det har vært en
35