Page 30 - catalog_muza
P. 30

תצלומים מדברים – תמונות מספרות מציאות
רגע הצילום הוא גם הרגע שבו נהפך ההווה לזיכרון. בהרצאה נבחן האם תצלומים יכולים לשמש מסמכים המסייעים לחקור מציאות, להבינה ולתארה – ואם כן, מדוע וכיצד. נתמקד בסדרת תצלומים שצולמה במשך כשלושים שנה בבית יתומות חרדי בירושלים בתחילת המאה העשרים, בניסיון ללמוד על התקופה,
החברה והתרבות שבתוכן נוצרו.
תרבות יהודית-ישראלית:
* מומלץ להשתלמויות במקצועות ארכיאולוגיה והיסטוריה, מקרא, מחשבת ישראל ולשון
ניבים יוצאים מהכלים // השפה העברית שזורה ניבים ופתגמים, שמקורם בחיי היום-יום בעת העתיקה, דוגמת "יצאו לו מוניטין", "רודף בצע", "ירד לטמיון" ועוד. בסיור פעיל בתצוגות הקבע הנבחרות, נערוך הכרות מחודשת עם הכלים, ה ִמתקנים, שיטות העבודה והווי התקופה שבהשראתם נוצרו הניבים.
הרצאה נלווית: במהלך ההרצאה יוצגו הניבים, ייבדקו מקורם ומשמעותם והקשר שלהם לכלים, ל ִמתקנים ולמלאכות מסורתיות. * ניתן לשלב פעילות דיגיטלית באמצעות סמרטפונים או אייפדים
בין היודאיקה לישראליאנה // על אמנות יהודית, תשמישי קדושה ומצווה וחפצי יום-יום מ"שם" ומ"כאן". פריטים שנוצרו בגלות, מתוך כמיהה לארץ-ישראל ותחת השפעות תרבותיות והיסטוריות מקומיות, לעומת אמנות יהודית שצמחה בארץ-ישראל, ערש התרבות העברית המתחדשת, המנסה להציע חלופה לתרבות היהודית של הגולה.
הרצאה נלווית:
*מסמכים רקומים (וימפלים) על אריגים רקומים, חיתולים לספר תורה (וימפלים), מנהג קהילות היהודים מגרמניה ותפוצותיהן מראשית המאה ה-16 ואילך – מנהג שכמעט נעלם, אך זוכה לאחרונה לתחייה בארץ ובעולם. החיתולים הנרקמים בידי נשות המשפחה מעוטרים בכתובות המציינות את שם התינוק ואת תאריך לידתו ובכך מהווים מעין תעודת זהות – מסמך היסטורי השופך אור על מנהגים הקשורים למחזור החיים היהודיים.
*סיור בביתן לאתנוגרפיה ולפולקלור
אני זוכר, משמע אני קיים // הזמנה לשיח על זיכרון, היסטוריה וזהות קולקטיבית בישראל מבט חוקר על מציאות ומיתוס בישראל: בעקבות חפצי היודאיקה בביתן לאתנוגרפיה ולפולקלור. בחינת האופנים שבהם נרתמו ההיסטוריה והמסורת היהודית למאמץ הציוני הלאומי. בשיח משותף נבחן את תפקידו של הזיכרון הקולקטיבי והאישי כאבן יסוד בבנייתה של חברה ואת תהליך השתנותם הבלתי-נמנע של מיתוסים מכוננים לאורך השנים.
חשיפה מקראית // שילוב המוזיאון כסביבת לימוד בתכנית לימודי המקרא. על החיבור בין הממצא החומרי לממצא הכתובהיוצרשלמותוהבנהשלהנושאהנלמד:הכרותעם ִמתקניםחקלאייםועםסלהמזונות בתקופת המקרא; מלאכות וחומרי גלם, אמצעי תשלום; תולדות הכתב, חקר גויי הים ועוד.
.30


































































































   28   29   30   31   32