Page 6 - pedraiferro 01 2019
P. 6
La seua trajectòria musical ha estat repleta d’èxits i ara Sagunt té l’honor de rebre’l per a clausurar el seu Festival de Música Antiga MusAS que, després de tres anys, es consolida en aquesta edició i la seua participació és una prova d’això.
Per a mi és un plaer tornar a Sagunt i participar en aquest Festival. Crec que hui en dia hi ha molt d’interés a crear un marc concret per a aquest tipus de música, perquè és una manera de desenvolupar en el públic la capacitat de descobrir un repertori i, a més, llocs interessants per a escoltar la música.
Com serà el seu concert ací?
En el concert estaré acompanyat del meu guitarrista Xavier Díaz Latorres. El programa és molt variat, des del Renaixement al Barroc amb obres de Diego Ortiz, de 1553, que va ser el primer gran compositor espanyol que va compondre per
a la viola de gamba. Però també músiques italianes, franceses i de tot el Barroc. Especialment, les Folies, un tema molt popular en el Renaixement i el Barroc i que ha servit de base per a desenvolupar tot tipus de variacions instrumentals.
Al seu entendre, quin paper estan desenvolupant els ajuntaments en la seua difusió?
Sense cap mena de dubte, és un paper molt important el que estan exercint els ajuntaments, com el de Sagunt, perquè açò crea un públic nou que es va interessant i, per tant, desenvolupa la cultura musical i la cultura en general. És molt important, també, que els concerts siguen accessibles a la gent jove i demostrar que la cultura és una font de plaer i veure que amb la música es pot aprendre sobre la història i moltes altres qüestions importants.
Quin signi cat té per a la cultura el coneixement de la música antiga?
Crec que la música antiga està generant una veritable revolució en molts aspectes. Fins fa uns anys s’escoltava amb els instruments que tenim hui en dia i ara ens permet anar a èpoques a què no teníem accés, escoltar músiques com fa cinc- cents o quatre-cents anys. Açò és posar la música al mateix nivell que la pintura
o la literatura. Qualsevol persona a Espanya o al món pot anar a un bon museu i veure les meravelles de l’Edat Mitjana, del Renaixement, del Barroc. Allí són els pintors que van crear eixes obres. En canvi amb la música, si no existiren els músics, com nosaltres, que interpreten aquestes músiques antigues, ningú podria escoltar-les. Eixa és la gran revolució del segle XX i XXI, que hem pogut accedir amb l’aprenentatge d’instruments oblidats, com la viola de gamba o el clavecí
i tindre accés de nou a patrimonis molt valuosos d’altres èpoques que ns fa cinquanta anys eren pràcticament inaccessibles.
Vosté no sols s’ha ocupat de recuperar-la per al gran públic, sinó també que
es tornen a realitzar els instruments d’aquella època, per a poder disfrutar dels sons originals.
GENER · FEBRER · MARÇ