Page 10 - Social ansvarlighed - Diapraxis filosofi, tilgang og forståelse
P. 10
Social ansvarlighed – en folkesag
839
Diasent
Her finder vi et særlig vigtigt fokus, der handler om, hvad folk tænker om sig selv, om hinanden og det fællesskab som de deltager i. Det kan føre til erkendelse og ny forståelse af sig selv, den anden og af fælles- skabet.
I vore modeller falder det, vi gør, og det, vi siger til hinanden, ofte sammen i et punkt, medens det, vi tænker om os selv og de andre, udgør det andet punkt:
Hvad gør vi (og siger)?
Hvad gør det ved os (bevidstheden)? Og omvendt
Kort sagt arbejdes der med sammenhængen mellem det, som sker i vores bevidsthed, og vore handlinger. Dette sker – når vi går rundt i modellerne – gennem en stedse spørgen til:
Hvad gør du?
Hvad gør det ved dig?
Hvad sker der i dig?
Hvad har du så lyst til at gøre? – eller hvad gør du så?
Og så kan vi bevæge os mentalt over på den anden side og forsøge på samme måde at se verden sådan, som verden ser ud for de andre. Det kan være en stærk og vanskelig øvelse, men lykkes det, kan der ske en befrielse fra de billeder, som jeg selv havde om den anden.
Derved sættes fokus på mig og mine handlinger i fællesskabet. Og ikke bare på mine handlinger og andres handlinger som årsag og virkning. Vi ser, at årsagen til handlinger og tænkning også ligger i mig selv og egentlig ikke skyldes andre.
Alle modeller kan enten tegnes eller vises i overhead. Men den bedste brug af modellerne gøres, når de i stor størrelse lægges ud på gulvet i mid- ten af kredsen af deltagere, der efter modellens præsentation inviteres ind i modellen og flytter sig rundt i modellen i overensstemmelse med de tanker og associationer, som modellen giver anledning til.