Page 11 - Kapitel 3 Mægle fred på livets og fredens vej
P. 11
Mennesket er relationelt og engageret
Fredsmægling er nøje forbundet med personalismens centrale begreber: Værdighed, relationer og engagement.
I vores daglige virke tager vi udgangspunkt i, at mennesker eksisterer og udvikles i relation til andre mennesker. Menneskers frihed og ansvar for eget liv og udvikling må og skal ses i relationen til andre mennesker i nære fællesskaber.
Vi arbejder ud fra, at mennesker er skabt til at tage ansvar for sig selv og sine fællesskaber. Det gælder både de nære som familie og venskaber, men også de rammesættende som definerer normer og regler. Det er en drivkraft, som vi især ser hos børn, men som også tydeligt lever hos voksne.
Mange af os indordner os under det, som man plejer at gøre. Det, som forventes. Det, som nok er det rigtige. Vi går ind i en konformitet, hvor vi lever på den anerkendelse, som vi får for vores indsats i samfundet, en fore- ning eller en virksomhed. Vi undgår kriser og konflikter og undertrykker de drivkræfter i os selv, der vil selv og kan selv.
På et tidspunkt holder facaden måske ikke længere, og den mere instrumen- telle anerkendelse slår ikke til, og vores iboende engagement i livet kommer frem. Det kan folde sig ud som en krise hos den enkelte med stress og en krise i det fællesskab, som er afhængigt af den pågældende. Dette kan lukke op for en ændring af den kultur, som er toneangivende i fællesskabet.
Dette fører ofte til samtaler om den dybere mening med deres virke, for eksempel i en organisation eller virksomhed, og somme tider i det hele taget meningen med livet. Disse samtaler føres altid i dyb respekt for den pågæl- dende og deres fællesskab, men skal samtidig tydeliggøre de drivkræfter, som er krænket og undertrykt, så nye bæredygtige beslutninger kan træffes.
7