Page 21 - Thorsvang i tiden
P. 21
tro steder. Snedigt overtog præsteskabet de hellige steder så de ikke længere var hellige steder for Odin men fremover for Kristus. Senere fra omkring år 1050 - 1150 bygges der solide kirker og og klostre i hele landet. Således også i Nordsjælland. Se Torsvangs ege liste her.
Det er alliancen mellem konge, kirke og storbønder som skaber og bygger de mange kirker og klostre i løbet af omkring 100 år. De ligger typisk på hellige steder fra fortiden og de første kirker har ofte været trækirker. Men i løbet af de hundrede år opføres det som i dag er landsbykirker. Den fulde udbygning sker dog i løbet af mange hundrede år med forskellige tilbygninger til den oprindelige bygning.
I vores område kendes fra denne tid landsbyerne Ølskøb, Rønne, Ullerup. De hørte alle til Tjæreby kirke. Hvor også det store Æbelholt kloster var. Torsvang var formentlig en del af Ølskøb, hvor befolkningen i 1560’erne blev flyttet til Bakkegade i Hillerød, så kongens heste og avlsgård Hillerødsholm kunne bruge jorderne.
Mon ikke der altid har boet mennesker her ved Bøllemosen, bortset fra perioden 1560 - 1875, hvor kongen brugte jorderne.
Kirke og konge tog magten sammen med de store jordbesiddere. De bygge kirker i hele landet og gerne ved siden af de gamle helligdomme. Meget symbolsk overtog kirken på den måde direkte magten over de hellige steder. Først med en trækirke og senere med murstenskirker. Et magt og statussymbol. Kalkmalerier viste hvad kirken stod for. Både det næstekærlige, men måske viste billederne den
- 21 -