Page 52 - Torsvang - En landsby i Hillerød
P. 52

 Tirsdagsskoven ligger højt som en ø i det gamle moselandskab og har eksisteret i århundreder. Måske er den en rest af en større skov, der engang var direkte forbundet med Freerslev hegn.​ ​I 1790 fik skoven ligesom andre skove den afgrænsning, den har nu, ​og blev derfra bevaret. Skoven er afgrænset af banestien mod syd og falder ca. fem meter mod nord, hvor jorden bliver til ferskvandstørv.
Tirsdagsskoven er en lille skov og har ikke rigtig været regnet for noget. I lokalbanens historie beskrives skoven som dyster og slet ikke så imødekommende som det smukke Freerslev Hegn. Beboerne i Torsvang har dog brugt skoven flittigt - især til at sanke brænde, samle agn og bær. Harry Heldt fra Odinsvej 3 fortæller, at hver gang, det havde været blæsevejr, da han var barn i 1940’erne, blev børnene sendt i skoven for at samle kviste til kakkelovnene. Grethe Jensen, som er vokset op sammen med Harry fortæller, at børnene om efteråret samlede agn i skoven for at sælge det på torvet til grisefoder.
I nekrologen fra 1950 om forhenværende godsforpagter Chresten Nielsen, 1870 - 1950 hedder det: “​I 1934 købte han sig en villa med lidt jord til ved den idylliske Tirsdagsskov.”​ Villaen er det højtliggende hus ved banestien, som vi nu kalder Hundepouls hus.
Egentlig er skoven produktionsskov, og hovedstierne er anlagt, for at skovvæsenet kan komme til træerne. Skoven er dog meget lille, og nu betragtes den mest som en fritidsskov. Engang i 1980’erne blev der anlagt en motionssti med forhindringsbane i skoven. Den blev ikke brugt, og i dag er motionsstien nedlagt. Skoven er nu fredskov og hundeskov, så her kan hunde gå frit, og hundelort må blive liggende, hvor de er lagt.
I 2018 begyndte beboerne i Torsvang en dialog med Naturstyrelsen om udvikling af bålpladsen og lysning af skoven og stiftede Fællesskabet Tirsdagsskoven. I sommeren 2020 fik vi genetableret grillpladsen, sat bordebænkesæt op, lysnet omkring pladsen og inviteret folk ind i den lysere og venligere skov. Det er blevet taget vel imod. Som byen udvikler sig, er Tirsdagsskoven nu blevet en af de sjældne bynære skove i Danmark.
- 51 -
 




























































































   50   51   52   53   54