Page 99 - Källemo SE
P. 99

Så vad är det då som är så märkvärdigt med Jonas Bohlins betongstol?  Jo, den har ett uttryck som man inte kan ta till sig utan engagemang. Det räcker inte med ett utslätat slentrianmässigt förhållningssätt. Stolen visar tydligt hur brukare och åskådare är medaktörer i förståelsen av föremålet, och det är någonting värdefullt. Stolen var inte funktionell ergonomiskt, utan funktionell på ett annat plan. Den väckte starka känslor och man tog den till sig eller förkastade den. Reaktionerna nu, tio år efter lanseringen, exemplifierar hur denna kvalitet har och har haft lång giltighet. Betongstolen visar på ett slags funktion hos möbler som varit allvarligt åsidosatt. Ordet funktion har på samma sätt som ordet kvalitet en vidare betydelse än vad man vanligtvis tänker sig.  Företaget Källemo, som jag företräder, är ett småskaligt företag med en kollektion som präglas av mångfald. Vi har blivit uppmärksammade för vårt samarbete med konstnärer, men företaget vilar också på andra samarbeten, bland annat med en rad duktiga underleverantörer som var och en är specialist inom sitt område.
 I mitt arbete har jag aldrig beställt någon enda modell av en konstnär eller formgivare, förmodligen skulle det vara omöjligt. Istället bygger jag utbytet på samtal och dialog, i vissa fall – som med John Kandell – så gott som dagligdags. Men samtalen handlar inte i första hand om specifika möbler som vi har för avsikt att producera utan mer om möbler i all- mänhet, om konsten, om livet, om naturen, eller ibland om något så vardagligt som det bästa sättet att steka ägg ... Ur det här utbytet och den här samvaron föds någonting. Och detta någonting föds utan tvång och utan särskilda åtaganden.
 Ett genomgående drag i våra samtal och diskussioner är ett gemen- samt motstånd mot allt som är likgiltigt. Det finns alldeles för mycket likgiltighet omkring oss som det är. Alla har naturligtvis sin egen syn- punkt, var och en svarar för sig, men själv har jag svårt att ta till mig det som bara är »lite« snyggt eller bara »lagom« bra.
 Jag tror att likgiltighet är farligt för hälsan, kanske ibland till och med livsfarligt. Samtidigt vet man att människan har en tendens att söka sig till den lägsta spänningen, den som är bekvämast och minst farlig att ta till sig. Jag tror att den tendensen är förslöande.
Mot bakgrund av vad jag sagt här så förstår ni säkert att vi på Källemo inte stöder oss på marknadsundersökningar. Vi driver företaget utifrån åsikter, åsikter som vuxit fram genom arbete och erfarenhet. Och vilka åsikter skulle man annars företräda? Personligen klarar jag inte av att via marknadsundersökningar kompromissa mig fram till ständigt skiftande åsikter. Man måste tro på det man gör. Man måste försöka medverka till
97





























































































   97   98   99   100   101