Page 21 - MAKSİMUM BİZ | SONBAHAR 2010
P. 21

linde önceki kuflaklar›n birikiminden habersiz b›rakt›k- lar› zengin mirastan kopuk kalacak kitlelerin, kültürel aç›dan yoksul ve yoksun bir hale gelece¤ini vurgulad›. Bu duruma kay›ts›z kalmayan Unesco’nun kültür poli- tikas›nda yeni bir aç›l›m gerçeklefltirerek, 2003 y›l›nda Somut Olmayan Kültürel Miras›n Korunmas› Sözlefl- mesi’ni kabul etti¤ini, Bakanl›¤›n Türkiye ad›na bu söz- leflmeyi aktif olarak takip edip, uygulamaya bafllad›¤›- n› ifade etti.
Sözleflme kapsam›nda araflt›rma ve envanter çal›flmalar›n›n yürütüldü¤ünü belirten Y›lmaz, ulusal envanter sisteminin iki eksende gerçeklefltirildi¤ini, Yaflayan ‹nsan Hazineleri Ulusal Envanter Sistemi’nin de bunlardan biri oldu¤unu kaydetti.
Ödül ve tan›t›m töreninin her y›l düzenlenmeye devam edece¤ini ve bu flekilde miras tafl›y›c›lar›m›z›n korunarak, kültür de¤erlerimizin de kuflaktan kufla¤a aktar›laca¤›n› vurgulad›.
Törende konuflan Anadolu Sigorta Genel Müdü- rü Mustafa Su, kültürel miras›n bir toplumu ileriye ta- fl›yan en önemli unsurlardan biri oldu¤una dikkat çek- ti. Bu nedenle, Anadolu Sigorta’n›n kuruluflunun 85. y›ldönümünde, Kültür ve Turizm Bakanl›¤›’n›n 2008 y›- l›ndan bu yana büyük baflar›yla gerçeklefltirdi¤i bu an- laml› projenin içinde yer almaktan büyük mutluluk duyduklar›n› söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanl›¤› Araflt›rma ve E¤itim Genel Müdürü Mahmut Evkuran ise konuflmas›nda Ya- flayan ‹nsan Hazineleri Ulusal Envanter Sistemi ve de- ¤erlendirme kriterleri hakk›nda bilgi verdi. Ödül töre- ninde Unesco Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gül ‹repo¤lu da bir konuflma yapt›.
‘Yaflayan ‹nsan Hazineleri’ ödülleri, ‘Somut Ol- mayan Kültürel Miras›n Korunmas›’ sözleflmesi kap- sam›nda, ulusal envanterin oluflturulmas› amac›yla 2008 y›l›ndan bu yana Kültür ve Turizm Bakanl›¤› tara- f›ndan veriliyor.
‹lk ad›m 1989’da UNESCO’da at›ld›
Birleflmifl Milletler E¤itim, Bilim ve Kültür Tefl- kilat› (UNESCO), küreselleflmeyle birlikte baz› kültürel de¤er ve kavramlar›n de¤iflmeye ve önemini yitirmeye bafllamas› üzerine, “Somut Olmayan Kültürel Miras›n Korunmas› Sözleflmesi’ni tart›flmaya açt›. ‹lk olarak 1989 y›l›nda “Popüler ve Geleneksel Kültürün Korun- mas› Tavsiye Karar›” ald›.
2002 y›l›nda “Kültürel Çeflitlili¤in Aynas›nda So- mut Olmayan Kültürel Miras” ad›yla ‹stanbul’da Kültür Bakanlar› 3. Yuvarlak Masa Toplant›s› gerçeklefltirildi.
2003 y›l›nda da, topluluklar›n, gruplar›n, baz› durumlarda bireylerin, kültürel miras›n bir parças› olarak tan›mlad›¤› uygulama, temsil, anlat›m, bilgi, be- ceri ve bunlara iliflkin araç, gereç ve kültürel mekan- lar anlam›na gelen, “Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleflmesi” kabul edildi.
Türkiye de, sözleflmenin 2006 y›l›nda TBMM’de kabul edilmesinin ard›ndan, Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleflmesine, resmen taraf oldu.
Hangi alanlar› kaps›yor?
Sözleflmeyle, “Somut Olmayan Kültürel Miras” alanlar›; sözlü gelenekler ve anlat›mlar, gösteri sanat- lar›, toplumsal uygulamalar, ritüeller ve flölenler, do¤a ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar, el sanatlar› gele- ne¤i olarak belirlendi.
Amaç ise, somut olmayan kültürel miras› koru- mak, bu miras›n tafl›y›c›s› konumundaki topluluklar›n, gruplar›n ve bireylerin somut olmayan kültürel mira- s›na sayg› göstermek, bunlar›n önemi konusunda ye- rel, ulusal ve uluslararas› düzeyde duyarl›l›¤› artt›rmak ve karfl›l›kl› de¤erbilirli¤i sa¤lamak, uluslararas› iflbir- li¤i ve yard›mlaflmay› sa¤lamak olarak ifade edildi.
Türkiye 2006 y›l›nda taraf oldu¤u Somut Olma- yan Kültürel Miras›n Korunmas› sözleflmesi kapsa-
19
   


















































































   19   20   21   22   23