Page 77 - LCW LIFE | MART 2020
P. 77
Olumlu ya da olumsuz davranışa karşı gösterilecek tu- tum, sadece ve sadece davranışa yapılmalıdır. Örneğin, sürekli konuşan çocuğa “sus artık, yeter” denildiğinde çocukla iletişim kapanmıştır. Buna karşın “bu kadar çok konuşma varken dikkatimi toplamam çok zor” şeklinde kurulmuş bir cümle, suçlama ve yargılama içermediği için çocukla iletişimi geliştirmeye dönüktür.
Etkili iletişimin altın kurallarından biri de dinlemektir. Anne veya baba kendisini duyurmaya çalışmadan önce karşısın- dakini duymaya, dinlemeye, anlamaya yönelmelidir. Etkin dinlemeye çocukla göz teması kurularak başlanmalıdır. Kendi görüşünü saygıyla dinleyen bir ebeveyn yanında ço- cuk duygularını, düşüncelerini tanır ve özgür bir ortamda kendini ifade eder. Çocuğun aktif bir şekilde dinlendiğini ufak onay işaretleriyle gösterebilirsiniz. “Hafifçe baş salla- mak”, “hıı... hıı...”,” evet”, “seni anlıyorum” demek gibi.
Çocuk eğitiminde en önemli bir diğer ilke ise tutarlılık ve kararlılıktır. Ebeveyn olarak ev içinde almış olduğunuz her yeni karar ya da koymuş olduğunuz her kural, kararlılık için- de uygulanmalıdır. Örneğin, çocuğunuzun saat dokuzda uyumasını istiyorsunuz ama bazı geceler saat on birde de uyumasına izin veriyorsunuz. Uyku saatiyle ilgili yaptığınız bu uygulama sizin çocuğunuzla çatışma yaşamanıza neden olacaktır. Oysa tutarlı yaklaşım ve takiple yerleştireceğiniz her olumlu davranış, çocuğunuzla ilişkinizi güçlendirecek, ev içi huzurunuzun artmasını sağlayacaktır.
Aile içinde çocuğun bireysel kimliğini öne çıkaracak sorumluluklar vermek de çocukla kuracağınız ilişkiyi güç- lendirecektir. Çocuğunuza gün içerisinde yaşına uygun sorumluluklar verin, yaşadığı sorunları çözmesine destek olun, çabasını yüreklendirin. Zorlandığı anlarda onun ye- rine müdahale edip çözüm üretmek yerine çözüm seçe-
The attitude towards positive or negative behavior should be performed only as a behavior. For example, when you de- mand constantly from a child to shut up, the communication channel is closed. On the other hand, if you say, “when there is so much noise, it is hard to focus”; this statement aims to develop the communication with the child since it does not contain accusation and judgments.
One of the golden rules of effective communication is to lis- ten. Before the mother or father tries to be heard, s/he should try to hear, listen and comprehend. Effective listening should be started by making eye contact with the child. When the child is with a parent that listens respectfully, the child knows his feelings and thoughts and expresses himself/herself in a free environment. You can show to your child that you are ac- tively listening, with the approval signs. Like shaking your head or saying “yes”, “I hear you”, “I understand you”, etc.
Another most important principle in child education is consistency and determination. As a parent, every new de- cision you make at home or every rule you make should be applied resolutely. For example, you want your child to sleep at nine o’clock, but some nights you allow it to sleep at elev- en o’clock. This application about sleeping time will create conflicts with your child. However, every positive behavior that you constantly apply will strengthen your relationship with your child and increase the peace of mind at home.
Giving responsibilities to emphasize the individual identi- ty of the child in the family will also strengthen the relation- ship you will establish with the child. Give your child respon- sibilities according to his/her age during the day, support them to solve their problems, and encourage their efforts. Instead of intervening and generating solutions, create a
75