Page 51 - MAKSİMUM BİZ | KIŞ 2008
P. 51

   hen’in 34 yafl›ndayken ç›kard›¤› albüme yo¤un bir melankoli hakimdi. “Susanne”, “Sisters Of Mercy”, “So Long Marianne”, “Hey That’s No Way To Say Goodbye” al- bümde dikkat çeken parçalard›r.
Cohen, 1969 senesinde ikinci albümü “Song From The Room”u ç›kard›. Albü- mün ilkini geride b›rakacak kadar baflar›- l› olmas›, müzi¤in Cohen için gelip geçici bir heves olmad›¤›n› gösteriyordu. Al- bümdeki parçalardan özellikle “The Par- tisan”, “Story Of Isaac” ve “Bird On Wi- re” Leonard Cohen klasikleri aras›ndaki yerlerini ald›lar. Bir sonraki albümü “Songs Of Love And Hate” iki sene sonra ç›kt›. ‹ki sene içinde Cohen'in sesi belir- gin flekilde koyulaflm›flt›. fiark›lara hakim olan melankoli giderek kasvete dönüflü- yordu. “Avalanche”, “Famous Blue Rain- coat” ve “Joan Of Arc” o albümün en önemli parçalar›d›r.
Cohen hayat›n›n büyük bir bölümünde depresyon çekti¤i için, özellikle ilk eser- lerinde depresyon ve intihar temalar› önemli yer tutar. Beautiful Losers'taki kahraman›n kar›s› kanl› bir flekilde inti- har eder, Seems So Long Ago, Nancy inti- har hakk›ndad›r, kara komedi unsurlar› içeren One of Us Cannot Be Wrong'da in- tihardan bahsedilir, Dress Rehearsal Rag'de ise son dakikada vargeçilen bir intihar anlat›l›r. Please Don't Pass Me By ve Tonight Will Be Fine gibi flark›larda ge- nel bir depresif hava vard›r.
Aflk, cinsellik, din, psikolojik depresyon ve müzi¤in kendisi de Cohen’in eserlerin- de en çok görülen temalard›r. Di¤er te-
malar kadar olmasa da flark›lar›nda poli- tikaya da rastlan›r.
Aflk ve cinsellik popüler müzi¤in ortak konusu olmas›na ra¤men sanatç›n›n ro- manc› ve flair altyap›s› sayesinde Co- hen’in ifllerinde bu temalar daha karanl›k ve derin bir hal al›r. Örne¤in Suzanne ve Joan of Arc dinsel bir meditasyona sahip özlem dolu aflk flark›lar›d›r. Chealse Ho- tel #2’de ise Janis Joplin ile yaflad›¤› tek gecelik iliflki sonras›, bu duygulardan uzak gecenin yaratt›¤› gerçek bir aflktan daha kar›fl›k duygular› anlat›r. Bu flark› için Cohen “Janis yaflasayd› umursamaz- d› ama annem çok k›zard›” demiflti.
Özellikle son dönem albümleri kültürel olarak son derece muhafazakar unsurlar içerse de Cohen, bu albümlerinde, solcu politikalar›n izah› için sosyal adaleti s›k s›k konu etti.
Müzisyen 1970'lerde çok derin bir iliflki yaflad›¤› Suzanne Elrod ile evlendi. Sa- natç›n›n Elrod’dan 1972’de Adam isimli bir erkek, 1974’te ise ismini Federico Gar- cia Lorca'dan alan Lorca isimli bir k›z ço- cu¤u oldu. Adam Cohen, flark›c›/flark› ya- zar› olarak 1990’lar›n ortas›nda bafllad›¤› müzik kariyerine Low Millions isimli bir grubun solisti olarak devam ediyor.
Cohen’in flark›lar› so¤uk savafl dönemin- de Do¤u Avrupa’da uzun süre yasakl› kal- d›. Yine de bu ülkelerden sanatç›n›n flar- k›lar›n› karfl› koyulmaz bir flekilde tan›- yan ve coflku ile karfl›layan Macaristan oldu. Bu durumun sebebi, güçlü ve sözü geçen Budapeflteli sanatç› ve müzisyen- lerin büyük ço¤unlu¤unun ‹kinci Dünya Savafl› sonras› (1946-1949) dünyaya gel- mifl Yahudi kökenliler olmas›yd›. Örne¤in Macaristan’daki çok popüler sanatç›lar- dan biri olan komedyen, flark›c›, aktör ve film yap›mc›s› András Kern (1948- ) önemli Cohen yorumcular›ndan biridir. Kern, 1998'te, yine Macaristan'›n tan›n- m›fl flark› ve flark› sözü yazarlar›ndan Péter Fábri ile birlikte, bir düzineden faz- la Cohen flark›s›n›n Macar versiyonlar›n- dan oluflan Engem Vársz (Beni Bekliyor- sun) isimli bir albüm ç›kard›.
Eserlerindeki sürekli temalardan biri olan savafl konusunda Cohen'in fikirleri erken dönem eserlerinde - ve hayat›n›n ilk dö- nemlerinde - görüldü¤ü üzere çelifliktir. 1961’deki ABD-Küba gerginli¤i s›ras›nda Küba’da yaflam›fl ve söylentilere göre Che Guevara tarz› sakal b›rakm›fl olan Co- hen, Field Commander Cohen flark›s›nda
49
   























































































   49   50   51   52   53