Page 27 - MAKSİMUM BİZ | KIŞ 2010
P. 27
* T.C. Bay›nd›rl›k ve ‹skan Bakanl›¤›, 1995
B. Özmen, M. Nurlu ve H. Güler’in 1997 y›l›nd› haz›rlad›klar›
“Co¤rafi Bilgi Sistemi ile Deprem Bölgelerinin ‹ncelenmesi” kitab›ndan al›nm›flt›r.
AFET ‹fiLER‹ GENEL MÜDÜRLÜ⁄Ü
DEPREM ARAfiTIRMA DA‹RES‹
ANKARA - TÜRK‹YE
0 120 Kilometre
I. DERECE II. DERECE III. DERECE IV. DERECE V. DERECE
‹l merkezi ‹l s›n›r›
DEPREM BÖLGELER‹ HAR‹TASI*
ki konutlarda 72 bin 110 h›rs›zl›k olay› ya- fland›, iflyerlerine yö- nelik h›rs›zl›k vakas› ise 38 bin 202 olarak Emniyet Genel Mü- dürlü¤ü’nün kay›tla- r›na geçti. 2006-2009 y›llar› aras›ndaki dört y›l›k dönemde azalan ivme gösterse de ko- nut ve iflyerlerinin kap›lar› toplam 465 bin 701 kez h›rs›zlar taraf›ndan aç›ld›.
Öte yandan, yi- ne 2009 y›l›nda sade- ce ‹stanbul ‹tfaiyesi yaklafl›k 10 bin 400
bina için yang›n› ihbar› ald› ve yang›nlara müdâhele etti. Ev sahibi ya da kirac›lar›n karfl› karfl›ya kald›¤› riskler tabii ki sadece h›rs›zl›k ve yang›nla s›n›rl› kalmad›. Tür- kiye’nin co¤rafi konumu nedeniyle yaflanan deprem, su bask›n›, toprak kaymas› gibi do¤al afetler en büyük s›- k›nt›y› oluflturdu.
Türkiye beflik gibi sallan›yor
Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre, 2009 y›- l›nda Türkiye ve yak›n çevresinde büyüklü¤ü 1.1’in üze- rinde toplam 8 bin 783 deprem meydana geldi. Di¤er bir ifadeyle, Türkiye her gün ortalama 24 kez, de¤iflik bü- yüklükteki depremlerle sars›ld›. 1999 y›llar›nda Kocaeli ve Düzce’de meydana gelen depremler, Türkiye’deki deprem riski hakk›ndaki ac› gerçekleri de ortaya ç›kar- m›fl oldu. Süleyman Demirel Üniversitesi’nin 2002 y›l›n- da yapt›¤› araflt›rmada, iki depremin Türkiye ekonomisi- ne toplam mali yükünün yaklafl›k 5.5 milyar dolar oldu- ¤una dikkat çekildi. 1950 -2008 y›llar›nda, Türkiye’deki afet say›lar› afet türlerine göre incelendi¤inde deprem, yaflanan tüm afetler içinde yüzde 18’lik bir orana sahip olmas›na ra¤men, konutlar›n en çok zarar gördü¤ü afet türünün yüzde 55 ile aç›k ara deprem oldu¤u ortaya ç›k- t›. Di¤er taraftan, ‹stanbul Büyükflehir Belediyesi ve Ga- zi Üniversitesi, Deprem Araflt›rma ve Uygulama Merkezi taraf›ndan yap›lan çal›flmaya göre ‹stanbul’da meydana gelecek 7.7 veya 7.5 büyüklü¤ünde bir depremde; top- lamda yaklafl›k 500 binin konutun hasar görece¤i ve 500 bin ila 600 bin civar›nda ailenin evsiz kalaca¤› öngörüldü. Ancak, Türkiye’nin sars›nt›s› depremle s›n›rl› kalmad›.
Afet ‹flleri Genel Müdürlü¤ü, Afet Etüt ve Hasar Tespit Daire Baflkanl›¤›’ndan Jeoloji Mühendisi Sabri Sevim’in Kas›m 2008 tarihinde gerçeklefltirdi¤i çal›flma, y›llar içinde yaflanan di¤er do¤al afetlerin Türkiye’deki yerleflim bölgelerine verdi¤i zarar›n en somut ve çarp›c› belgesini gözler önüne seriyordu. Buna göre, 1950 ile 2007 y›llar› aras›nda Türkiye’deki 35 bin 570 yerleflim bölgesinden 13 bin 785’i depremin yan› s›ra sel, toprak kaymas› gibi do¤al afetlerden biri veya birkaç›na maruz kald›.
Yerleflim birimlerinin yüzde 39’u en az bir do¤al afet yaflad›
Söz konusu dönemler içinde 5 bin 8 yerleflim bi-
rimi heyelan, 1.303 yerleflim birimi kaya düflmesi, 2 bin 330 yerleflim birimi su bask›n›, 3 bin 858 yerleflim birimi deprem, 437 yerleflim birimi 盤, 849 yerleflim birimi de di¤er afetleri yaflad›. Türkiye’de yaflanan bu do¤al afet- ler, her üç yerleflim biriminden birinin, baflka bir deyifl- le yerleflim birimlerinin yüzde 38.75’i bir veya birden fazla afet olay›ndan etkilenmesi anlam›na geldi. Söz ko- nusu dönemde en çok do¤al afet yaflanan yerleflim böl- gesine sahip ilk dört il Erzurum, Kastamonu, Adana ve Trabzon olurken, en az do¤al afet yaflanan yerleflim bi- rimine sahip iller K›rklareli, Kilis, Edirne ve Tekirda¤ ol- du. Y›llard›r h›rs›zl›ktan depreme, yang›ndan su bask›n›- na kadar çeflitli risklerle yüz yüze kalan Türkiye’de tüm bu felaketlere karfl› önceden önlem alarak, ekonomik olarak gelece¤ini güvence alt›na alan hanelerin say›s› ise hâlâ endifle verecek kadar düflük düzeyde.
25