Page 25 - MAKSİMUM BİZ | KASIM 2013
P. 25

 2012 yılsonu verilerine baktığımızda, sektörümüzde teknik kâr tutarının 167.700.420 lira olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Benzer şekilde, 2011 yılı sonunda yüzde 81,36 olan tazminat prim oranı, 2012 yıl sonu itibariyle yüzde 72,51’e gerilemiştir.
  HASAR SÜREÇLERİNİN DENETİMİ
Kârlılığı korumanın ve verimliliği artırmanın yollarından en önemlisi, kuşkusuz hasar süreçlerinin denetimidir. Hasar süreçlerinin denetimi konusunda oluşturulan strateji planlarının odak noktasını ise sahte hasarların engellenmesi ve müşteri memnuniyetinin sağlanması oluşturuyor.
    prim gibi somut veriler sunması sigor- ta bilincinin artışında olumlu etkiler yaratmıştır. Bu etkilerin sonucu olarak toplam prim üretimi 2012 yılı sonu itiba- riyle 500 milyon liraya ulaştı.
Bu noktadan sonra, devlet destekli tarım sigortaları sisteminin sürdürü- lebilir olma kriterleri göz önünde bu- lundurularak muafiyet ve müşterek sigorta oranlarında sigortalı lehine iyileştirme yoluna gidilmesi, tanı- tım ve bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verilerek sigortalanan ürün ve sigortalı sayısının arttırılmasına olumlu katkı sağlayacaktır.
_ Hekim sorumluluk sigortası uy- gulaması sonrasındaki son gelişme- leri nasıl değerlendiriyorsunuz? Tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorun- lu mali sorumluluk sigortası uygula- masında bu yıl birden fazla sağlık kuruluşunda çalışan hekimlere, her bir sağlık kurumu için, ayrı bir poliçe satın alınması yönünde yeni bir yü- kümlülük getirildi. Ancak, aynı işve- renin farklı kuruluşlarında görev ya- pan hekimler ve sağlık kuruluşlarıyla ameliyat, doğum gibi bir işlem için kısa süreli anlaşma yapan hekimle- rin durumu, hasar geçmişinin yeni poliçelere aktarımı gibi bazı husus- lardaki tereddütlerin giderilmesine ihtiyaç duyulduğu da görülmekte.
Genel prim seviyesinin düşük ol- duğu dikkate alındığında bu uygula- manın poliçe sayısını ve prim hacmi- ni büyüteceğinden hareketle sigorta sisteminin bir miktar olumlu etkile- nebileceğini düşünüyorum.
2012 yılı sonu itibariyle sektör bazındaki hasar/prim oranı yüzde 150’yi aşmıştır. Sigorta şirketlerinin teknik zararı bu düzeyde olan bir branşta önümüzdeki yıllarda yeterli reasürans koruması temin edebilme-
si güç olacaktır. Ayrıca ülkemizdeki dava ve hukuki süreçlerin uzun sür- mesi nedeniyle muallak hasar dosya- ları kapatılamamakta ve yıllar içinde birikerek büyük tutarlara ulaşmakta- dır. Dolayısıyla şirketlerin teknik za- rarları 2013 yılından itibaren sürdü- rülemeyecek seviyelere yükselebilir. Sistemin işlerliğini korumak adına genel prim seviyesinin bir miktar ar- tırılması, hasar ihbarlarının özellik- le yoğunlaştığı kadın doğum, genel cerrahi gibi bazı uzmanlık dallarında önemli oranda prim artışlarına gidil- mesi gereklidir.
_ Bir süredir kârlı branşlardan olan sağlık sigortası ise kırmızı bakiye vermeye başladı. Bu durumu neye bağlıyorsunuz?
Geçmiş seneleri incelediğimizde karşılaştığımız tablo, sağlık sigortası branşında prim üretimi ve sigorta- lı sayısının arttığı, ödenen tazmi- nattaki artış oranının ise prim artış oranından daha yüksek seyrettiği şeklindedir. 2011 senesinde ise bu du- rum sevindirici bir biçimde tersine döndü ve teknik kâr tutarı 16.500.000 liraya ulaştı. 2012 yılsonu verilerine baktığımızda, teknik kâr tutarının 167.700.420 lira olarak gerçekleşti- ğini görüyoruz. Benzer şekilde, 2011 yılı sonunda yüzde 81,36 olan tazmi- nat prim oranı, 2012 yılsonu itibariyle yüzde 72,51’e gerilemiştir.
2013 senesi ilk üç aylık verilerine baktığımızda ise sağlık sigortaları branşında 17.606.614 lira tutarında teknik zarar gerçekleştiği görülmek- tedir. Altıncı ay sonu itibariyle ise bu tutar 7.395.285 liraya düşmüştür. Yıllar içinde sağlık sigortalarında zarardan kârlılığa doğru ilerleyen değişimin, 2013 yılının ikinci yarısın- dan itibaren de, ibreyi tersine çevi- receğini umuyoruz. Ayrıca sağlık branşında faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin makul fiyatlandırma politikaları geliştirmeleri ve suiis- timallere karşı tazminat taleplerini daha sıkı kontrol altına almaları ge- rektiğini düşünüyoruz.
 maksimumbiz | 23
 





















































































   23   24   25   26   27