Page 49 - MAKSİMUM BİZ | SONBAHAR 2008
P. 49
ma becerisine sahip olmad›klar›n› sap- tanm›fl.
AA: Bence, bir yandan kendimizi tan›ma- m›z, güçlü ve gelifltirilebilecek yönlerimi- zin fark›nda olmam›z, di¤er yandan ise ifl arkadafllar›m›za ve iliflkide oldu¤umuz kiflilere empatiyle yaklaflarak onlar› anla- mam›z gerekli. ‹flyerindeki baflar›, bu un- surlar›n tamam›n›n yard›m›yla sa¤lan›r. Dolay›s›yla ifl hayat›nda duygusal zeka- n›n öneminin de her geçen gün artt›¤›n› görüyoruz. Bireylerin karfl›l›kl› ekipler ha- linde, kurumlar›n da karfl›l›kl› bölümler ile etkinlik kazand›¤›, her düzeyde lider- lik davran›fl›na olan ihtiyac›n artt›¤› böyle ortamlarda duygusal zekan›n önemi ve gelifltirilmesinin gereklili¤i inkar edile- mez.
YK: Araflt›rmac›lar duygusal zekan›n ge- lifltirilebilece¤ini söylüyorlar. Öncelikle kendimizi tan›man›n, çevremizi hisset- menin, de¤iflimi yakalaman›n, iç denge- mizi kurman›n ve olumlu enerji yayman›n duygusal zekam›z› besleyen unsurlar ol- du¤u belirtiliyor.
AA: Duygusal zeka, kiflinin kendisinde ve baflkalar›nda var olan duygular› alg›laya- bilmesi, ay›rt etmesi ve yönetmesi, ifl ba- flar›s› için gerekli olan toplumsal ve duy- gusal yetkinlikleri kazanmas› ve hayata geçirebilmesi için bir temel oluflturuyor.
Duygusal zeka flu özelliklerin pekifltiril- mesi ile geliflebilen ve her yaflta gelifltiri- lebilecek bir nitelik oldu¤u da belirtil- mekte:
● Duygular›m›z› ifade eden as›l dilin be- den dili oldu¤u unutulmamal›. ‹nsanlar›n beden dili alt›nda yatan gerçek duygula- r›n› anlayan kifliler, ifllerinde daha baflar›- l› oluyorlar.
● ‹kinci önemli etken, empati becerisi. Ki- fliler kendi ihtiyaçlar›ndan yola ç›karak empatinin iliflkileri besleyen ana damar- lardan biri oldu¤unu görebilirler.
● Duygusal zeka basamaklar›nda ilerle- yen insanlar kifliliklerinde hoflgörü ve es- neklik özelliklerini gelifltirmeliler. Zorla- y›c› iliflkiler kaç›nma do¤urur, gerginli¤e yol açar. Hoflgörü ise kabulü kolaylaflt›- r›r.
● Yak›n çevreyle olumlu duygusal iliflki, duygusal zekay› belirlemede önemli öl- çütlerden biri. Çevremizdeki olumlu duy- gular› yaflayan ve yaflatan insanlar› göz- lemlersek bu kiflilerin di¤er duygusal ze- ka özelliklerini de fark ederiz. Asl›nda in- sanlar huzuru yaflama, tad›na varma ve yayg›nlaflt›rma e¤ilimindedirler.
● Kiflilerin, iliflkilerinde ortaya koyduklar› tav›rlarda bireysel amaçlarla toplumsal amaçlar aras›nda uyum olmal›. Birey top- luma kazand›racaklar›yla, toplumda edi- nece¤i yeri kendi belirler.
● Bireysel özellikler aras›nda gelifltirile- cek bir baflka nitelik de sinerjik olabil- mek. Etkinin güçlenmesi ve yayg›nlaflt›- r›lmas› sinerjiyle ivmesini artt›r›r.
YK: Yap›lan araflt›rmalara göre duygusal zekan›n bebeklikte ebeveynlerle duygu- sal mesaj al›flveriflleri sayesinde geliflti- ¤ini gösteriyor. Okul yaflant›n›z ve sonra- s›ndaki ifl hayat›n›zda yaflad›klar›n›z da sürekli olarak duygusal zekan›zda de¤i-
flime sebep olur. Umuyorum herkes için bu de¤iflim bir geliflim olur...
AA: Hayat›m›zda yaflad›¤›m›z ac›, tatl› ne varsa; mutluluklar›m›z, hüzünlerimiz, sevgilerimiz ve nefretlerimiz, asl›nda biz- lere kendimizi tan›man›n ve di¤erleriyle iliflkilerimizi yönetmenin anahtar›n› su- nuyor.
Yasemin Kibar
‹nsan Kaynaklar› ve E¤itim Müdürlü¤ü
“Kendimi seviyorsam, seni seviyorum, seni seviyorsam, kendimi seviyorum” Mevlana
“Oldu¤un yerde durmak, h›zla de¤iflen dün- yada en h›zl› geri gitme yoludur” A.Boggs
Ayflen Ayan Yönetim Kurulu Raportörlü¤ü
“Bütün büyük bulufllar, duygular› düflüncele- rinin önünde giden insanlar›n eseridir” C.H.Oakhurst
“Kendinizi yönetmek için akl›n›z›, baflkalar›n› yönetmek için kalbinizi kullan›n” E.Roosvelt
47