Page 30 - MAKSİMUM BİZ | İLKBAHAR 2010
P. 30
Anadolu Sigorta’dan 85 y›l›n öyküsü...
Günümüz Türkiyesi’nde sigortac›l›k ülkenin ge- liflmifllik düzeyiyle orant›l› bir biçimde h›zla geliflmek- te. Sigortac›l›k, 2000’li y›llarla birlikte, finansal sektör- de yabanc› sermayenin odakland›¤› ana yat›r›m alanla- r›ndan birine dönüflmüfltür. Bugüne de¤in Türkiye’de sigortac›l›k tekni¤i ve hukuki yap›s› üzerine birçok eser yay›nland›. Ancak tarihsel eksende, Türkiye odakl› ça- l›flmalar halen son derece s›n›rl›d›r. Ço¤u eser ise çe- flitli flirketlerin haz›rlatt›¤› daha çok albüm niteli¤inde görsel a¤›rl›kl› eserlerdir. Anadolu Sigorta da bugüne de¤in 10’lu ve 5’li y›ldönümlerinde buna benzer albüm- ler yay›nlam›flt›r. Ancak bu kez Anadolu Sigorta çok daha kapsaml› bir projeye giriflmifltir. Anadolu Sigor- ta’n›n tarihsel geliflimi projesi, reasürans d›fl›nda bi- rinci kaynaklardan yararlan›larak Türkiye’de yaz›lan ilk sigorta tarihidir. 2009’un yaz aylar›nda bafllayan proje bir y›ll›k bir çal›flma sonucu 2010 ortalar›nda so- nuçlanm›fl olacakt›r.
Cumhuriyet’in ilk y›llar›nda Türkiye’de sigortac›- l›¤› ulusal tabana oturtmaya yönelik giriflimler yine bir Türkiye ‹fl Bankas› kuruluflu olan Milli Reasürans ile birlikte Anadolu Sigorta’dan gelmektedir. Anadolu Si- gorta’n›n kuruluflunun 85. y›l› etkinlikleri ba¤lam›nda bir kitaba dönüflecek olan proje bir yandan Celal Ba- yar’›n önderli¤indeki kurulufl evresinden yola ç›k›p, Anadolu Sigorta’n›n günümüze kadar uzanan öyküsü- nü ayr›nt›lar›yla kal›c› k›larken, öte yandan Türkiye’de sigorta sektörünün evrimini ve bu arada ülkedeki fi- nansal yap›lanman›n geliflim sürecini de irdelemekte- dir.
“
28
Anadolu Sigorta 85. y›ll›k geçmiflini
anlatan tarih kitab›n› haz›rl›yor.
Türk sigortac›l›k sektörünün geliflimine de ›fl›k tutacak kitab›, Bo¤aziçi Üniversitesi ‹ktisat Tarihi Prof. Zafer Toprak
kaleme al›yor.
Tarih kitab›n›n öyküsünü yazar›n kendisinden ö¤reniyoruz”.
Proje görsellikten çok öze yönelik bir kimlik ça- l›flmas›d›r. Projeye bafllad›¤›m›z günden bugüne, si- gorta dergileri dahil, ikinci kaynaklar› genifl bir flekilde tarad›m. Ancak bu ikinci kaynaklar›n teknik konulara a¤›rl›k verdikleri, zaman zaman sigortalar›n sosyal ve sanat gibi yan etkinliklerini vurgulad›klar›n› gözlemle- dim. Özgün bir çal›flman›n ancak Anadolu Sigorta ‹da- re Meclisi zab›t tutanaklar›yla mümkün olabilece¤ini gördü¤ümden, bu sefer zab›t defterlerini ilk oturum- dan itibaren taramaya bafllad›m.
Ana kaynak olarak kulland›¤›m Anadolu Anonim Türk Sigorta fiirketi Yönetim Kurulu zab›t defterleri Anadolu Sigorta’n›n yan›s›ra Türkiye’deki sektörel ge- liflmeleri de ayr›nt›l› bir biçimde vermekte. Bilgiler, 1947 sonras› ayr› yay›nlanan Anadolu Anonim Türk Si- gorta fiirketi Yönetim Kurulu Esas Kararlar› kurum bünyesinde ne denli düzenli bir arflivinin oluflturulmufl oldu¤unu da kan›tlamaktad›r. Tarama f›rsat› buldu- ¤um üçüncü bir kaynak, Anadolu Anonim Türk Sigorta fiirketinin Hissedarlar Umum-i Heyet zab›tlar›d›r. Bu zab›tlarla ba¤lant›l› olarak ayr›ca y›ll›k Faaliyet Rapor-