Page 35 - MAKSİMUM BİZ | İLKBAHAR 2010
P. 35
Edirnekâri - Edirne:
Bugün ahflap boyama olarak da bildi¤imiz bu sa-
nat›n geçmifli kültürümüzde çok eskilere dayanmakta- d›r. Ad›n› ilk olarak Edirnekâri olarak duyuran bu sa- nat, 14. yy.dan sonra ahflap ve deri gibi çeflitli malze- meler üzerine uygulanm›flt›r. Ciltçilikte de uygulanan bu bezeme sanat›yla kök boya ve alt›n varak ile nak›fl- lar yap›lm›fl, lake denilen cila yap›larak son haline ge- tirilmifltir. Bu bezeme sanat›n›n ç›k›fl noktas› saray
kenti Edirne’dir. Kap› kanatlar›, tavanlar, çeyiz sand›k- lar›, dolap kapaklar›, para kutular›, ahflap pencere ke- penkleri ve cilt kapaklar›nda kullan›ld›¤› görülmüfltür. Kimi zaman di¤er ahflap süsleme teknikleriyle de be- raber kullan›ld›¤› olmufltur. Bunlar ahflap üzeri kakma ve oyma sanatlar›d›r.
De¤iflen zaman, zevk ve ihtiyaçlara göre geliflen Edirnekâri günlük hayatta kullan›lan komodin, dolap, yatak bafl› ve paravan gibi malzemesi ahflap olan bir- çok objede kendini göstermekte; sadece ahflaba de¤il deri ve cam objelere de uygulanmaktad›r.
Kazaziye - Trabzon:
Kazaziye naylon tel üzerine burularak sar›lan çok ince 995 ayar alt›n ve 999 ayar gümüfl teller ile ya- p›lan yöresel bir el sanat›d›r. Alt›n ve gümüfl tellerin sar›lmas› s›ras›nda, içte kalan ipek ya da naylon iplik k›vrak tutularak sarma ifllemi yap›l›r. Bunun neticesin- de bitmifl bir telin kal›nl›¤› ise 03-05 mm kal›nl›¤›na ulafl›r.
Kazazl›k ürünlerinin bafl›nda kolye, küpe ve bilek- lik bayanlar›n, tespih ve tespih püskülleri ise erkeklerin en çok tercih etti¤i ürünler aras›nda yer almaktad›r. Ta- rihi geçmifli konusunda kesin bir bilgi bulunmayan bu sanat›n Mezopotamya uygarl›¤›ndan günümüze kadar ulaflt›¤› tahmin edilmektedir. 1. Dünya Savafl› y›llar›n- da Trabzon’da 50’nin üzerinde kazaz dükkân› bulunur- ken flu an s›n›rl› say›da sanatkarlar bulunmaktad›r.
33