Page 32 - BODRUMDERGI | AĞUSTOS 2022
P. 32

özellikle kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu görülme sıklığı artıyor. Bu enfeksiyon idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma isteği, karın alt bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi, karında şişlik, bulanık ve kokulu idrar, bulantı, kusma ile ateş gibi belirtilere yol açıyor. Tanı konulması ve tedavisi kolay olmakla birlikte, ihmal edilmesi halinde ciddi böbrek enfeksiyonlarına neden olabiliyor.
Nasıl Korunmalı?
o Yaz aylarında su içmeyi arttırın. o İdrarınızı kesinlikle tutmayın.
o Klorlama ve su analizi yapıldığından emin olunmayan havuzları tercih etmeyin.
o Suya girmeden önce ve çıktıktan sonra duş alın.
o Islak mayo ile kalmayın, mayonuzu sudan çıktıktan sonra hemen değiştirin.
o Tuvalet sonrası temizlik kadınlarda önden arkaya doğru yapılmalı.
Mantar Enfeksiyonları
Sıcak havalar, deniz ve havuz gibi faktörler genital bölge
ile cilt mantar hastalıklarında artışa neden olabiliyor. Özellikle kadınlarda, diyabet hastalarında ve yakın zamanda antibiyotik kullanan kişilerde genital mantar enfeksiyonu riski artıyor. Mantar
enfeksiyonları genital bölgede ağrı, kaşıntı, akıntı; ciltte renk değişikliği, kaşıntı, kepeklenmeler ile ortaya çıkabiliyor. Dr. Semra Kavas, “Mantar enfeksiyonlarının çoğunlukla kremlerle tedavisi mümkün olsa da bazı koşullarda ağızdan mantar ilaçlarının alınması gerekebiliyor” diyor.
Nasıl Korunmalı?
o Havuz ve deniz sonrası ya da terledikçe ıslak kıyafetlerinizi kurusuyla değiştirin.
o Pamuklu iç çamaşırı giymeye, sık sık çamaşır değiştirmeye dikkat edin. o Hava geçiren ayakkabıları tercih edin.
o Beslenme düzeninize dikkat edin; bol su içilmeli, sindirimi kolay olan hafif gıdaları tercih etmeli, baharat kullanımını azaltmalı, paketli gıda tüketiminden kaçınmalı, meyve ve sebzeden zengin beslenmelisiniz.
Böcek Isırıklarıyla Oluşabilen Enfeksiyonlar
Yaz aylarında dış ortamda geçirilen zaman arttığı için hastalık taşıyıcı olabilen keneler ve sivrisinekler gibi etkenlerle temas riski artıyor. Viral bir hastalık olan ve hayatı tehdit edebilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ile bulaşıyor ve yüksek
ateşle seyrediyor. Yine kene ile bulaşan Lyme hastalığı ve Q ateşi de ülkemizde görülüyor ve ateşin eşlik ettiği farklı klinik tablolara sebep oluyorlar. Dr. Semra Kavas, bu enfeksiyonların antibiyotikler ile tedavi edilebildiklerini belirterek, “Ayrıca özellikle yurt dışı seyahat öyküsü olan ateşli hastalarda altta yatan neden sivrisineklerle bulaşan ve Afrika ile Asya ülkelerinde sık görülen sıtma, Batı Nil virüsü veya Zika virüs hastalığı olabiliyor” diyor.
Nasıl Korunmalı?
o Kırsal alanlarda, kenelerin vücudunuza girebileceği açık yerlerinizi kapatın.
o Kenelerin kolay fark edilebilmeleri için açık renkli kıyafetler giyin.
o Eve döndüğünüzde kıyafetlerinizi çıkararak kene açısından kontrol yapın.
o Sıtma yönünden, riskli bölgelere seyahat öncesinde alacağınız ilaçlar için seyahat sağlığı ile ilgili merkezlere başvurun.
o Bataklık, su birikintisi ve çalılık alanlarından uzak durun.
o Çevresel kontrolün sağlanamadığı bölgelerde doğrudan cilde uygulanmayan ve toksik içerikli olmayan sinek-kene kovucu maddeler kullanın.
   30









































































   30   31   32   33   34