Page 23 - MAKSİMUM BİZ | EYLÜL 2021
P. 23
yazarlarımızın oyunları ülkemizde ilk kez Mitos-Boyut Yayınlar’ında basılmış ve bu oyunlar ödenekli ve özel tiyatro sahnelerimizde izleyici karşısına çıkmıştır. Ayrıca bu yazarların dışında sayısı 100’e yaklaşan genç/yeni yazarın
oyun metinleri de kitaplaşmış bulunmaktadır.
u Türk tiyatro yaşamına yeni tiyatro yazarları kazandırmak amacıyla, bugüne kadar toplam 15 kere
Oyun Yazma Yarışması düzenleyip ödül kazanan oyunları yayımladık. Bu yolla genç ve yeni yazarları tiyatro oyun metinleri yazmaya özendirip Türk tiyatro yaşamımıza katılmalarının yolunu açtık.
Bugüne kadar düzenlenen yarışmalarda kazanan ve yayımlanan toplam oyun
sayısı 60 adede ulaştı. Diğer
bir deyişle, 60 genç ve yeni yazarın ilk oyunları tiyatro oyun literatürümüze kazandırılmış oldu. Bu yarışma etkinliğini, 2017 yılından başlayarak dört senedir Bursa-Nilüfer Belediyesi ile ortaklaşa sürdürüyoruz. 15. Yarışmamızın sonuçları da 2021
yılının son aylarında açıklanacak. Biz yayın politikamızda, yeni ve genç yazarların oyunlarının tiyatro yaşamımıza katılmasını sağlamaya özen gösterirken, ayrıca ülkemizde tiyatro eserleri hiç tanınmayan ülkelere ait eserleri de Türkçe’ ye kazandırmaya çalıştık.
Çin, İran, Belçika, Makedonya, Kosova, Macaristan, Sırbistan (Sırpça, Boşnakça, Hırvatça), Ukrayna ve Arnavutluk’tan oyunlar yayımladık.
Oyunu çok daha kolay anlayıp seveceklerini ya da sahnelenenle metin arasındaki kopukluğu anlayabileceklerini görecekler. Bu konuda yapılmış bir araştırmanın sonuçlarına göre, sıradan bir seyirci, metni hiç bilmeden seyrettiği bir oyunun içeriğinin en fazla yüzde 40’ını anlayabiliyor. Bu bir araştırma sonucu. Tabii tartışmaya açık ancak gerçekliği bence tartışılmaz.
u Yerli yabancı birçok tiyatro oyun yazarı ve tiyatro sanatçısı ile tanışma şansım oldu. Yaptığımız işle ilgili ve bizi memnun eden küçük bir anım var. Arnavut asıllı Kosovalı tiyatro oyun yazarı, birçok oyununu yayınladığımız
ve bu oyunların bir bölümü ülkemizde de sahnelenmiş
olan Yeton Neziray, İstanbul’a geldiğinde yayınevimizi ziyaret etmişti; yayımladığımız bütün kitapları bir arada gördüğünde, “Kıta Avrupa’sında sizin gibi yalnızca tiyatro eseri yayımlayan bir yayınevi bulunmuyor,” demişti. İşte bu sözü, 30 yıldır yaptığımız iş için bize verilen en büyük armağan olarak görmekte ve önemsemekteyiz.
o Yeni oyun yazarı yetişmesi için verdiğiniz çabayı 1999 yılında
Mitos Boyut Oyun Yazma Yarışması ile kurumsallaştırdınız. Bu fikir nasıl doğdu? Ve ardından neler yaşandı?
u Doğru. Tiyatro oyunu okuma alışkanlığımız yok, bunu da kısa vadede yaratmamız çok zor. Bunun için eğitim sistemimizde önemli ve köklü değişimler, atılımlar yapmak gerekir. Ne
yazık ki böyle bir çalışma da
yok. Buradan sırası gelmişken, okuyucularınıza bir önerim olacak. Herhangi bir oyuna gitmeden önce, oyunun kitabı, metni varsa, alıp okusunlar ve bu okumadan hemen sonra oyuna gitsinler.
o Eminim bu yıllar içinde birçok değerli tiyatro üstadımızla anılarınız olmuştur. Aklınızda yer eden bir tanesini dinleyebilir miyiz?
o Çoğu insan bu zevki bilmiyor
olsa da tiyatro oyunu, dramaturjisi gereği yoğunlaştırılmış bir hikâye içerdiğinden aslında günümüzün okuruna, bir çok türden daha fazla hitap eden ve bir solukta okunabilen bir tür. Dergimizin okurlarına tiyatro oyunu okuma kültürü açısından bir mesaj vermek ister misiniz?
maksimumbiz | 21