Page 39 - MAKSİMUM BİZ | EKİM 2015
P. 39

       10SUNUMUNUZA GİZEM KATIN
Çoğu iyi konuşmacı ana
fikri sunumun en başında
vermek yerine dinleyicileri meraklandırmayı tercih eder.
Eğer bütün söyleyeceklerinizi
ilk 10 dakika içinde söylerseniz dinleyicilerin sunumun geri
kalan kısmını dinlemesini bekleyemezsiniz. İzleyeceğiniz en iyi yol öncelikle problemi belirtmek, onu açıklamak ve çözüme giden yolda yaşadığınız deneyimleri anlatmaktır. Çözümü bulduğunuz anda ise dinleyiciler için sunum heyecanlanacak ve çözümü nasıl hayata geçirdiğinizi dinlemek için merakla konuşmanızın devamını bekleyeceklerdir.
11BEDEN DİLİNİZE VE
SESİNİZE ÖNEM VERİN
12KATILIMCILARI SUNUMA
DAHİL EDİN
Sunumun sonlarına doğru katılımcılara fikirlerini sormak ve varsa sorularını almak iletişim açısından çok önemlidir. Böylece hem dinleyicilerin aklına takılan soruları duyma fırsatı elde edersiniz hem de anlamadıkları noktaları tekrar açıklama fırsatı yakalarsınız. Katılımcıları sunuma dahil etmek onları ders dinliyor havasından çıkarıp sunumun bir parçası gibi hissetmelerini sağlar böylece sunumunuz daha akılda kalıcı olur.
     Sahneye çıkıp sürekli ellerini hareket ettiren ya da tek bir noktada duran bir konuşmacı etkili bir sunum yapamaz. Konu ne kadar ilgi çekici olursa olsun sahnedeki hareketleriniz yeterince
iyi değilse sunum da iyi olmayacaktır. Aynı şekilde sesinize hakim olmanız da beden diliniz kadar önemli. Çok hızlı ya da çok yavaş konuşmamak, sesinizin tonunu ve seviyesini ayarlamak sunumun anlaşılırlığı açısından
büyük önem taşır. Önemli olduğunu düşündüğünüz yerlerde vereceğiniz kısa aralar ve vurgular konunun
daha net anlaşılmasını sağlar. Ayrıca sunumdan önce yapacağınız nefes egzersizleri de nefes kontrolü açısından oldukça önemlidir.
                      maksimumbiz | 37
 

















































































   37   38   39   40   41