Page 50 - MAKSİMUM BİZ | YAZ 2008
P. 50

                                          bizce
21. yüzy›l›n mimarlar›
   Günümüzde teknoloji kullan›lmaks›z›n hiçbir ifl yap›lamamakta. Artan nüfus ve küreselleflen dünyada iletiflim ihtiyac›n›n art›k vazgeçilmez olmas› teknolojinin önemini daha da art›r›yor. Teknolojiyi kullanmak için önce araflt›rma-gelifltirme (Ar-Ge) çal›flmalar›n›n yap›lmas›, bura- dan elde edilen sonuçlara göre gidilecek hedefin iyi belirlenmesi gerekir.
fiirketler üretim hacmi olarak büyümeye bafllad›kça bir taraftan da kulland›klar› teknolojinin yönetimini daha iyi gerçek- lefltirmek zorunda kalmaktalar. Bilinme- yen, ithal edilen teknolojinin yönetimi sürecinde baz› noktalar›n iyi belirlenmesi ve hedeflerin ince ayardan geçirilmesi gerekmekte.
Bu noktada teknoloji yönetiminin tarifini yapmak gerekir; Teknoloji yönetimi özet- le, bir organizasyonun stratejik ve taktik amaçlar›n›n flekillendirilmesinde ve bun- lara ulafl›lmas›nda ihtiyaç duyulan tekno- lojik kapasitenin planlanmas›, gelifltiril- mesi ve uygulanmas›d›r.
Teknoloji Yönetimi; yöneticilik ile teknik uzmanl›k aras›nda ba¤lant›y› kurmak ve teknoloji transferi, teknoloji pazarlamas›, teknolojik planlama, araflt›rma-gelifltir- me, tasar›m, imalat, prototip oluflturma, test etme gibi teknoloji terimine ve tek- noloji gelifltirilmesine yönelik faaliyetle- rin planlamas›, örgütlenmesi, koordinas- yonu ve kontrolü ile ilgili faaliyetlerin tü- müdür.
Teknoloji yönetimi içinde yer alan faali-
gerekse flirket d›fl›nda müflteriler ve te- darikçiler aras›nda; bilgi al›flveriflini en kolay ve en h›zl› biçimde sa¤layan bilgi teknolojilerini en etkin flekilde kullanmak gerekmektedir.
Bilginin önemli bir üretim girdisi olarak kabul edilmeye bafllanmas›n›n akabinde bilgi temelli organizasyonlar da gittikçe daha fazla önem kazanm›flt›r. Art›k orga- nizasyonlarda daha h›zl› ak›fll› enformas- yon ve esnek yap› ön planda gelmekte. Bilgi ak›fl›n› etkileyen tüm düzenlemeler ve ifl süreçleri organizasyonun yap›s›n› da biçimlendirmekte. Bilgi organizasyon- lar›nda kararlar ve faaliyetler en güncel bilgilere dayanmal›. Dolay›s›yla organi- zasyonun stratejik ve taktik amaçlar›na ulaflmas›n› sa¤lay›c› en do¤ru bilgi ak›fl› ve buna en uygun bilgi teknolojileri kulla- n›lmal›d›r.
Bilgi teknolojileri flirketlerin teknolojik üretim faaliyetleri aç›s›ndan da büyük önem tafl›maktad›r. Bugünkü zorlu reka- bet ortam›nda, bir firman›n baflar›s› üre- tim sisteminin etkinli¤ine ba¤l›d›r. Yo¤un ve zorlu bir rekabet ortam›nda üretim ya- pan iflletmeler için tek ç›kar yol, üretim sistemlerini, organizasyonlar›n› ve yöne- tim bilgi sistemlerini bilgi teknolojileriyle yeniden yap›land›rmaktad›r. Bilgisayar destekli üretim ve tasar›m tekniklerinin üretimde yo¤un olarak kullan›lmaya bafl- lanmas›yla hem üretim süreci k›salm›fl hem de üretimde önemli verimlilik art›fl- lar› sa¤lanm›flt›r. Teknolojik önderlik ya- pan dev flirketler ifl süreçlerini optimize
 48
yetler farkl› özelliklere sahip olduklar›n- dan bunlar›n bir arada incelenmesi ol- dukça fazla çabay› gerektirir. ‹çinde yafla- d›¤›m›z ça¤daki teknolojik geliflmeler ar- tarak devam edecek görünmekte. Bu ka- dar h›zla geliflen teknolojiyi yönetmeyen ya da yönetemeyen firmalar ça¤›n geri- sinde kalma daha da kötüsü teknolojinin kendilerini yönetmesi tehlikesiyle karfl› karfl›ya kalabilir.
Bilgi Teknolojilerinin Rolü
Bilgiyi toplamam›za, ifllememize, sakla- mam›za ve da¤›tmam›za hizmet eden bil- gi teknolojileri, teknoloji yönetiminin en önemli araçlar›ndand›r. Yönetmek, ancak bilgi ile mümkündür.
Dünyadaki teknolojik geliflmelerin izlen- mesi, gelece¤e yönelik stratejilerinin tes- pit edilebilmesi ve teknolojinin en iyi fle- kilde yönetilmesi için ülkelerin ya da fir- malar›n güçlü enformasyon altyap›s›na sahip olmalar› gerekir. Nitekim teknolo- jik bak›mdan geliflmifl ülkelere ve firma- lara bak›ld›¤›nda bunlar›n ayn› zamanda en geliflmifl bilgi teknolojilerini kullanan ülkeler olduklar› da görülür.
Rekabet üstünlü¤ü kazanmak amac›yla sald›rgan bir strateji izleyen flirketlerin güçlü Ar-Ge departman›na sahip olmas› yeterli de¤ildir. Bu flirketlerde enformas- yonun da çok güçlü olmas›, flirket ele- manlar›n›n ve üst yönetimin yeniliklere ve risk almaya aç›k olmalar›, flirket içi ilifl- kilerin ve iletiflimin iyi düzeyde olmas› da gereklidir. Gerek flirket içinde çal›flanlar,
  


















































































   48   49   50   51   52