Page 35 - MAKSİMUM BİZ | YAZ 2010
P. 35

 kadercilik hâkimdir ve bu anlay›- fl›n bilinçli bir sigorta talebine kanalize edilmesi dolay›s›yla da bat›l› standartlarda sigor-
ta bilincine ulafl›lmas› ciddi bir emek ve zaman harca- may› gerektirecektir.
San›r›m, sigortac›l›k düzeyimiz, bat› standartla- r›n›n bir hayli alt›ndad›r. Bu durumda da bu sektör- de gidilecek epey bir yol var.
Pek tabiidir ki, sektö-
rün öne ç›kan temsilcilerinin,
do¤ru bir pazarlama ve fiyat po-
litikas›yla gelecekte önemli mik-
tarlarda sermaye yap›lar› olan, fi- nansçevresindedeönemlirolleriolan
birer flirket olmas›n› beklemek lüks bir
hayal de¤ildir. Gerek bireysel anlamda, ge-
rekse tar›m ve tar›m d›fl› di¤er sektörlerde ifllenmemifl büyük bir pazar halen mevcuttur ve sigortac›l›k bilinci de karfl›lafl›lan do¤al afetler veya di¤er nedenlerle h›z- la geliflmektedir.
Türkiye’deki sigortac›l›k sektöründe benim gör- dü¤üm en önemli eksiklik, ürün çeflitlili¤i ve ürünlerin yeterince tan›t›lamamas›d›r. Çok çarp›c› tan›t›m araç- lar›yla (reklamlar, sektörel dar toplant›lar, çocuklara yönelik basit, anlafl›l›r çizgi filmler gibi) talebin de ar- taca¤›na inan›yorum.
Anadolu Sigorta hakk›ndaki görüflleriniz nelerdir?
Sigortac›l›k sektörünün en önemli temsilcilerin- den biri olan Anadolu Sigorta, bildi¤im kadar›yla en es- ki kurumsal sigorta flirketi olarak, pazardaki pay›n› sü- rekli art›rmaktad›r. Bunda, bankam›zla birlikte yarat›- lan sinerjinin pay›n›n büyük oldu¤una, gelifltirilecek ifl- birli¤inin de bu pay› daha da büyütece¤ine inan›yorum. Bankam›z›n yeniden yap›lanmas›na paralel olarak ger- çeklefltirilen yeni yap›lanma sürecinde, Kurumsal fiu- belerimizin müflterilerine yönelik oluflturulan Kurum- sal Sigortac›l›k, verilen hizmet kalitesinin ve pazar pa-
y›m›z›n art›r›lmas›na önemli kat- k›lar sa¤lamaktad›r.
fiimdiye kadar oldu¤u gibi bundan sonra da Anado- lu Sigorta, sektördeki öncü ve dinamik yap›s›n› koruya-
cakt›r.
Bankac›l›k ve Sigortac›l›kiliflkisi hakk›nda ne
düflünüyorsunuz?
Türkiye’deki Sigorta- c›l›k sektörü, neredeyse dünyadaki oluflumun tersine bankalar›n öncülü¤ünde gelifl- meye bafllam›flt›r. Dünyadaki si- gortac›l›k sektörünün geliflmesi- nin tacirlerden al›nan primlerin at›l olarak bekletilmemesi amac›yla, si- gorta kurulufllar›n›n bankalar kurarak bu fonlar› ekonomiye aktarmalar› ve nemaland›r- malar› yoluyla oldu¤u bilinen bir gerçektir. Ülkemizde ise bankalar›n gelifltirdi¤i bir sektör olarak görünen si- gortac›l›k sektörü ile ilgili düzenlemelerin sektörün daha yavafl geliflmesine ba¤l› olarak, yasal geliflmeler ve deneyimlerin paralelinde yap›lmakta oldu¤u görül-
mektedir.
Bildi¤im kadar›yla Bankac›l›k Üst Denetleme Kurumu olan BDDK ayn› zamanda sigorta sektörünü de denetleyen bir kurumdur. Bu, bankac›l›k ve sigorta- c›l›¤›n iç içe geçti¤i ülkemizde normal gibi görünse de, sigortac›l›¤›n sa¤lam temellerde geliflmesinin önünü açacak, sigortac›l›kta uzmanlaflm›fl bir kurumun olufl- turulmas›n›n daha anlaml› olaca¤› görüflündeyim.
Ülkemizin içinde bulundu¤u kalk›nma sürecin- de, bankac›l›k/sigortac›l›k iliflkisinde bir süre daha bankac›l›k sektörünün dominant olmas› halinin süre- ce¤ini, sigorta flirketlerinin de bankac›l›k sektörüyle birlikte yarat›lacak sinerjiden yararlanmaya devam edece¤ini düflünüyorum. Ayn› zamanda, sektördeki konsolidasyonlar›n artarak devam edece¤ini de belirt- mek gerekir.
Müdür
Münir Madran
33
  








































































   33   34   35   36   37