Page 40 - MAKSİMUM BİZ | BAHAR 2009
P. 40

  Konu olarak suç kavram›n› ele alan ve kurgu- sunda dedektif ve suçlu gibi ö¤eleri kullanan edebiyat türü olan polisiyenin, geçmiflte baz› elefltirilere maruz kal›p edebi bir tür olarak kabul görmesi zaman al- m›flt›r. Türkiye'de ise, okuyucudan gördü¤ü talebe ve sat›fl rakamlar›na ra¤men edebi eser olarak fazla önemsenmemekte, özellikle estetik tart›flmalar›nda kendine yer bulamamaktad›r. Hatta bu sebeple Peyami Safa, Kemal Tahir gibi yazarlar bile polisiye roman ya- zarlarken takma isim kullanm›fllard›r.
Polisiye türünün edebiyat içine al›nmamas›n›n nedeni suç ve suçlu gibi sorunlu ve tats›z konulardan bahsetmesi ve suçun hayat›n gerçe¤i oldu¤unu aç›kça gösterdi¤i için mi acaba? San›r›m en büyük sebepler- den birisi o, di¤eri de diline ve üslubuna dikkat edilme- den yaz›lm›fl kitaplar tabi ki. Suç, göreceli; tarihsel, psikolojik ve sosyolojik kökenleri olan ve toplumsal ko- flullar taraf›ndan yarat›lan bir kavram. Toplumsal ko- flullar›n anlafl›labilmesi insan iliflkilerinin, sosyo eko- nomik yap›n›n ve politik geliflmelerin incelenmesini gerektiriyor. Edebiyat›n temel ifllevlerinden birisinin insan› ve toplumu anlamak oldu¤u düflünülürse, bu
kavram›n edebiyat›n içine girmesi, edebiyat›n baya¤›- laflt›r›lmas›ndansa zenginleflmesine olanak sa¤lar.
Polisiye edebiyat yeme¤in üstüne yenen tatl›ya benzetilir ço¤u zaman. Karn›m›z› doyurmaz, as›l ihti- yaçlar›m›za karfl›l›k vermez, belki de baflka romanlar- daki gibi bizim sorunlar›m›za bir yan›t de¤ildir ama na- s›l ki tatl›y› keyif için yiyorsak polisiye roman okumak da tamamen zevk içindir.
‹yi bir kurguyla yaz›lm›fl polisiye roman okumak, okuma al›flkanl›¤› kazanmaya da yard›mc› olur. Oraya buraya b›rak›lm›fl ipuçlar›n› incelemek, “suçluyu ve kurban›” anlamaya çal›flmak size hem bulmaca çöz- menin hem de edebiyat›n zevkini yaflat›r. Olay örgüsü üzerinde düflünmenin ve ipuçlar›n› takip etmenin, kati- li dedektiften önce bulman›n zevkine varan kifli yeni bir olay örgüsünün içine girebilmek için yeni kitaplar ara- yacakt›r. Hem ipuçlar›n›n takibi hem de kitab›n sonuna ulaflmadan dedektifi de geçerek katili bulma iste¤i, okuyucunun dikkatinin sürekli olmas›n› ve kitab› okur- ken bir taraftan da analizler yapmas›n› gerektirir. Bu aç›dan polisiye, beyin jimnasti¤i de say›labilir.
"Her Temas ‹z B›rak›r...Bir Ankara Polisiyesi"
K›z›lay, Sakarya Caddesi, SSK ‹flhan›, Dil-Tarih, Atakule, ö¤renci evleri... ve Emniyet... Cinayet Masa-
38
   


























































































   38   39   40   41   42