Page 13 - MAKSİMUM BİZ | EYLÜL 2014
P. 13

 ğına inandıklarını ifade eden Genel Müdürümüz Musa Ülken, Anadolu Sigorta’nın bu düşünceyle, 85. kuru- luş yıldönümünde “Kaybetmek Yok” sloganıyla bir proje başlatmak istedi- ğini ve “Bir Usta Bin Usta” projesinin bu anlayışla doğduğunu söyledi. Genel Müdürümüz sözlerine şöyle devam etti: “10 yılda kaybolmaya
yüz tutan 50 meslekten 1000 usta yetiştirmeyi amaçladık. Bugün gururla, bu hedefin yarısına ulaştı- ğımızı görüyoruz. 5. yılında Bir Usta Bin Usta projesi ile Türkiye’nin 25 kentinde kaybolmaya yüz tutan 25 farklı mesleği hayata döndürmek üzere kurslar düzenledik. Bu kurs- larda; öğrenciden ev kadınına, işsiz yurttaşlarımızdan esnaflarımıza kadar çeşitli meslek gruplarından 500’e yakın kursiyerimiz oldu. Her biri bu meslekleri canlandıracak ustalar arasında yer almak için bü- yük bir özveriyle çalıştı. Nevşehir’de çömlekçilik kursumuza katılan bir öğrencimiz, Türkiye İş Bankası kanalıyla sağladığımız mikro krediyi kullanarak, kendi işini kuran ilk
‘Bir Usta Bin Usta’ projesi kapsamında 2014 yılı için seçilen meslekler: Çanakkale’de ‘çini işlemeciliği,’ Erzurum’da ‘oltu taşı işlemeciliği’, Isparta’da ‘deri aksesuar yapımı’, İzmir’de ‘keçe aksesuar yapımı’ ve Şanlıurfa’da ‘kehribar taşı işlemeciliği’ oldu.
kursiyerimiz oldu. Diğer taraftan, Çorumlu kadınların dokuduğu
kargı bezinden oluşan giysiler, Roma Büyükelçiliğimizin ev sahipliğinde İtalyan modacıların huzuruna çıktı. Kurslarımızı başarı ile tamamlayan birçok kursiyerimiz, geleneksel mesleklerimize hayat verecek giri- şimlerin ilk tohumlarını attılar ve aldıkları eğitimlerle ilgili atölyelerde çalışmaya başladılar. Anadolu’nun ekonomik ve kültürel zenginliğini ge- leceğe taşımayı hedefleyen projemiz, yurtiçinde ve yurtdışında onlarca ödüle layık görüldü.”
“Kökeni ilk çağlara uzanıyor”
Kehribar taşı işlemeciliği kursunun,
5 yıldır devam eden Bir Usta Bin Usta projesinin 25. kursu olduğunu söyleyen Genel Müdürümüz, keh- ribar taşı işlemeciliği sanatının kö- keninin ilk çağlara kadar uzandığını belirtti. Genel Müdürümüz konuyla ilgili şunları kaydetti: “Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Şanlıurfa’da, el emeği ve göz nuru gerektiren bu meslek ne yazık ki, birkaç küçük atölye haricinde yok olmaya yüz tutmuştu. Şanlıurfa’daki kehribar taşı işlemeciliği kursunda, 4 ay boyunca 22 kursiyerimiz 192 saat eğitim görecek. Onların, binlerce yıllık bu mesleği geleceğe taşıyacak hünerli ellere sahip ustalar olacağı- na inanıyoruz.”
   Proje, Türkiye’de
25
kente ulaştı.
Kaybolmaya yüz tutmuş
25
mesleği hayata döndürmek için kurslar düzenlendi.
25 kentte 500’e yakın kursiyer eğitim aldı.
Hedef; 10 yılda, kaybolmaya yüz tutan
50 meslekten 1000 usta yetiştirmek.
   maksimumbiz | 11
 
















































































   11   12   13   14   15