Page 45 - LCWLIFE6-TR
P. 45
Eşlerin her ikisinin de yaptıkları birbirlerinin gözlerine batar; çünkü herkes kendi ailesinden bir takım alışkan- lıklarla büyür. Bu, farklı tarzların, farklı kültürlerin kar- şı karşıya gelmesi demektir. İki ayrı kültürün buluşma noktasında çiftler arasında uyumsuzluklar yaşanır, ta- hammülsüzlükler baş gösterir. Gündelik hayatın minicik sorunlarından sert çıkışlar yapılır. Sorumluluklar tartı- şılmaya başlanır, ki bunlar genelde bilinçsiz tartışmalar olur.
Böylece, birinci yılın sonlarında boşanma noktasına getiren kavgalar yaşanır. Eğer, bu noktaya gelindiğinde görevler belirlenmez, ortak kurallar tespit edilmezse, sorunlar katmerleşir.
İlk dönem krizlerinde genellikle kadının sorunu, sevil- mediğine inanmak; erkeğin ise, anlayışsızlıktır. Bazen, tam tersi de yaşanabilir. Oysaki, gerçekte bu sevgi me- selesi değildir. Sorumlulukların paylaşılmasıyla ilgilidir. Belki, listeler çıkarmak bu dönemde daha iyi bir çözüm olur. Örneğin, eşler neyi sevip sevmediğini yazabilir, sonra da bunların üzerinde pazarlık yapılabilir.
Diğer yandan, çiftlerin yüzde 85’inin bir yıl sonra mut- laka yaşadığı bu krizi yaratan riskleri azaltmak için ge- liştirilen evlilik öncesi danışmanlık hizmeti, Avrupa ve Amerika’da yaygınlaşmaktadır. Bir takım testlerle kriz döneminde karşılaşılan sorunlara daha bilinçli bir yakla- şım sergilenmektedir.
Aileye bir bebek katıldığında
Genellikle, çocukları olduktan sonra çiftlerin ilişkileri- nin düzeleceği düşünülür. Duygusal olarak çocuk muh- teşem bir his olsa da iş bölümü, yeni kurallar, mali sıkıntı- lar vb. durumlarla çocuk, evli çiftlerin düzen ve sistemini bozan bir felakettir. Çocuk, yeni sorumluluklar demektir. Fakat ne anne ne de baba ilk çocuk doğduğunda anne ve baba rollerini bilmez. Bilmedikleri içinde sorunlar ortaya çıkar.
Ayrıca, eşlerin ilk yıllarda oturttukları sorumluluklar değişmeye başlar. Anne, genellikle depresif bir dönem
Couples begin to experience con icting worldviews on marriage, which were supplied, by their distinct experienc- es in their families of origin. This means diverse styles and di erent cultures confront in the same home. Inconsisten- cies occur between the couples at the meeting point of the cultures, thus it leads to intolerance. The tiniest problems of everyday life become big issues. Couples begin to debate the responsibilities; these are usually unconscious debates.
Hence, at the end of the rst year, con icts leading to di- vorce occur. If at this point, the responsibilities are not well ascertained and the common rules are not identi ed, the problems will be intensi ed.
The common problem of women at the rst stages of the marriage is to believe that they are not loved, while for men the main problem is the incomprehension. Sometimes the opposite may be valid. However, it is not really a matter of love. It depends on the de nition of roles and responsibili- ties. Maybe, making lists would be a better solution in this period. For example, couples may write what they like and what they dislike so that they can negotiate over the list.
On the other hand, pre-marriage counseling service, which is developed to reduce the crisis of marriage, which was experienced by 85% of newlyweds, becomes popular in Europe and America. A series of tests provide a more con- scious approach for resolution of problems, encountered during the crisis period.
When a baby joins the family
Generally, it is believed that the relationship of the cou- ples will be ameliorated after having children. Even emo- tionally it is an exceptional feeling, having a child is a disaster which disrupts the order and system of married couples and division of responsibilities, also it may bring nancial trou- bles. Having children means new responsibilities. However, neither mother nor father knows their roles when the rst child is born. Problems arise because of their ignorance.
In addition, the responsibilities begin to change. The mother usually experiences a depressive period. Some-
43