Page 3 - İSGLIFE | ŞUBAT 2018
P. 3

 İSG performansını geliştirmek için, nitelikli ve sürekli veri toplamak şart!
Çalışma hayatında her türlü işe yön vermek için yapılan çalışmaların değerlendirilmesi çok önemlidir. İzleme ve değerlendirme yapabilmenin yegâne yolu çalışmalar sırasında veri oluşturmak, bu verileri dü- zenli olarak toplamak ve değerlendirmektir.
İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan çalışmaların şirketler, şirketlere hizmet veren ortak sağlık ve gü- venlik birimleri, devlet kurumları, ülkemiz ve dünya açısından değerlendirilmesi, önemli halk sağlığı ka- zanımlarına sebep olmaktadır. Ancak ülkemizde bu konuda ciddi altyapı eksiklikleri ile tutum ve davranış yetersizlikleri vardır.
İş kazası bildirimlerindeki kaygılar, kayıt dışı çalış- malar ve bu sebeplerle yaşanan bildirmeme durum- ları yanında meslek hastalıkları bildirimlerinde yaşa- dığımız sorunlar izleme ve değerlendirme işleminin topyekûn aksamasına yol açmaktadır. Düzenli, ye- terli ve kaliteli veri toplayamama sorunların ortaya çıkmasını engellemektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu so- runun önemini fark etmiş ve yeni bir eylem planı ile çözüm için çalışmalara başlamıştır. İlk olarak e-re- çete uygulamasını 2018 yılı başında hayata geçiren Bakanlığımız hazırladığı bir plan dahilinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili işyerlerinde yapılan her türlü çalış- manın İSG profesyonelleri tarafından merkezi bir sis- temde kayıt altına alınmasını hedeflemiştir.
Halen piyasada satılan veya kiralık olarak kullandı- rılan birçok İSG otomasyon programı bulunmaktadır. Ancak dakikaların konuşulduğu iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin uygulanması sırasında İSG profesyo- nellerinin düzenli olarak sisteme veri girişi yapmaları beklentisi uygulamada çeşitli sorunlar yaratmakta- dır. İşyerlerinden alınması gereken çalışan bilgilerinin düzenli olarak alınması ya da bu bilgilerin güncellen- mesi sıklıkla aksamaktadır. Ayrıca 24 Mart 2016 tari- hinde yayınlanan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu da İSG verilerinin yönetilmesi açısından kaygılar ve sorunlar yaratmaktadır. Ciddi bir yazılım ve donanım altyapısı ihtiyacı da yadsınamaz.
Ülkemizin İSG performansının geliştirilmesi için önümüzdeki on yılın en ciddi konusu nitelikli ve sü- rekli veri toplanmasıdır. Bu sayede performans iz- leme ve değerlendirme kriterleri belirlenecektir. Geliştirilmesi gereken konular hakkında daha hızlı aksiyon alınabilecektir. Ortak Sağlık ve Güvenlik Bi- rimleri kendilerini bu beklentileri karşılayacak şekilde hazırlarken İSG profesyonelleri de üzerlerine düşen sorumluluğun farkına varmalıdır. Bu sayede özellikle iş güvenliği uzmanlığı hizmetlerini evrak takibi deta- yından kurtarıp saha hakimiyetine doğru yönlendir- me şansını da yakalayabiliriz.
 ISGLife 3
  Başkan
Turhan Şalva

























































































   1   2   3   4   5