Page 47 - İSGLIFE | ŞUBAT 2018
P. 47

Yaklaşık 14 bin volkanik adasıyla, dünyanın en geniş ada ülkesi En- donezya. 260 milyonluk nüfusunun yüzde 87’si müslüman. Bu özelliği ile dünyanın en kalabalık müslüman nüfusuna sahip ülke ünvanını da elinde bulunduruyor.
Sumatra, Cava, Borneo, Yeni Gine ve Sulawasi en büyük adaları. En ka- labalık ada ise başkent Cakarta’nın- da bulunduğu Cava Adası.
Tarımın ürünlerinin yanı sıra, pet- rol, doğal gaz ve farklı maden ya- taklarına sahip. Hiç kuşkusuz, 14 bin adadan oluşan ülkede turizmde önemli gelir kaynaklarından.
Bali, Cava, Lombok, Yeni Gine, Komodo gibi dünyaca ünlü turistik merkezlerin yanı sıra yeni yeni ya- bancıların ilgisini çekmeye başlayan, doğa harikası bir çok bölgesi var.
Ölümcül doğa harikası
Sumatra Adası’nın kuzeyinde yer alan volkanik Toba Gölü bunlardan biri. 100 kilometre uzunluğu, 30
kilmetre genişliği ve 550 metreye varan derinliği ile Toba, dünyanın en büyük krater gölü. Şimdilerde çev- resine yaşam kaynağı olan, verimli, yemyeşil doğası ve sakin sularıyla insanları kendine çeken bu gölün de- rinliklerinde ise neredeyse insan ırkı- nı yeryüzünden silecek bir sır yatıyor.
Toba Gölü Teori’sine göre, za- manda yolculuk yapıp 70 bin yıl ka- dar geriye gidebilseydik, Toba Gö- lü’nun tam anlamıyla cehennemin kapısı olduğunu görürdük.
Çünkü bazı bilim insanlarına göre, 25 milyon yıllık tarihinde dünya üzerindeki bilinen en büyük volka- nik patlama, çevresine yaşam kay- nağı olan, sakin sularla dolmuş bu dev kraterde gerçekleşiyor.
Mega patlamanın ardından atmos- feri kaplayan toz ve kül bulutu, dünya çapında bir volkanik kışa neden olu- yor. Püsküren toz ve diğer atıklar, Gü- ney Asya’yı 15 santim kalınlığında bir tabaka ile kaplıyor. Ve o zaman, olduk- ça az olan insan nüfusunu neredeyse yok olmanın eşiğine getiriyor.
Batakların dünyası
Arkeolojik deliller Sumatra Ada- sı’ndaki insan varlığının 6 bin 500 yıl öncesine kadar gittiğini söylüyor. Toba Gölü çevresinde ise bu izler 2 bin 500 yıl öncesine kadar uzanıyor. Göl çevresinde yaşayan yerel halk, Batak olarak biliniyor. Batak ismi aslında Sumatra Adası’nın kuzeyin- de yaşayan Karo, Pakpak, Simalun- gun, Toba, Angkola ve Mandailing gibi birden fazla etnik grubu kapsı- yor. Endonezya dışında, Malezya, Singapur ve Brunei Sultanlı’ğında da yaşayan Bataklar bulunuyor.
Batak kabileleri birbirleriyle yakın akraba fakat farklı diller konuşuyor. Bir dilin farklı lehçeleri gibi. Toba Gölü’nün sayesinde tarımda ve av- cılıkta, özellikle balıkçılıkta uzman- laşmış Bataklar.
Uzun yıllar en önemli gelir kay- nakları bu olmuş. Halâ gölün çev- resini dolaştığınızda pirinç tarlaları hemen göze çarpıyor. Güneşin al- tında gülümseyen, fotoğraf çeker- ken el sallayıp selam veren kadınlar.
 ISGLife 47
  Seyahat
 


















































































   45   46   47   48   49