Page 13 - BODRUMDERGİ | AĞUSTOS 2023
P. 13
Elif Turan’ı tanıyabilir miyiz?
İzmir Karşıyaka’da doğup liseden sonra üniversite eğitimim için İstanbul’a yerleşip 15 sene orada sahne ve albüm çalışmaları yaptım. Eğitimimi caz üzerine tamamladım. Sıkı bir caz müzisyeniyim aslında. ‘Çık Aradan’ isimli ilk albümümü 2007 yılında, kendi söz ve bestelerimden oluşan ikinci albümüm ‘Can Kenarı’nı ise 2014 yılında çıkardım. Şu sıralar klibi de bitmek üzere olan, söz ve müziği yine bana ait, düzenlemesini İskender Paydaş’ın üstlendiği yeni teklim ‘İyi Değilim’i piyasaya çıkarmaya hazırlanıyorum. Bundan sonra hiç ara vermeden üretmeye ve şarkılarımı sık sık müzikseverlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Müziğe olan yatkınlığınızı ilk kim keşfetti? Ortaokuldaki müzik öğretmenim Emel Hocam, ailemi çağırıp “Bu çocuğu kesinlikle müziğe yönlendirmeliyiz” dedikten sonra başladı her şey. Ondan sonra da piyano ve şan dersleriyle beraber bir yola çıktık.
Müzik alanında ne tür eğitimleriniz var, kimlerle çalıştınız? Ortaokul bittikten sonra İzmir’de konservatuar ve güzel sanatlar lisesi sınavlarına girdim. İkisini de kazandım ancak fagot çalmak istemediğimden İzmir Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’ni tercih ettim. Burada 4 sene piyano, keman ve şan eğitimi aldım. Caz aşkı lisede başlamıştı, devamında da caz okumak istiyordum. O yıllarda sadece Bilgi Üniversitesi’nde caz eğitimi veriliyordu ve müthiş hocalar, üstatlar vardı. Yetenek sınavlarına girdim ve tam burslu olarak piyano bölümünde okumaya hak kazandım. Nükhet Ruacan, Yıldız İbrahimova ve Randy Esen ile caz, vokal; Ali Perret ile piyano; Ricky Ford, Donovan Mixon, İmer Demirer, Cengiz Baysal ve Timur Selçuk ile de armoni ve ensemble çalışmaları yaptım.
En çok hangi türde müzik yapmayı seviyorsunuz, neden?
Her ne kadar pop albümler çıkarmış olsam da gönlümde her zaman caz müzik vardır. Sıklıkla sahne de yaparım ve çok keyifli geçer. Cazın kendi içindeki disonans (uyumsuz, sert) armoni yapısı ve ritimlerindeki senkoplar ve off beat’ler (dümdüz gitmeyen, sıradışı aksak hareketler) beni en çok çeken özellikler.
En sevdiğiniz şarkınız hangisi, bir hikâyesi var mı?
Eylül’de çıkacak olan ‘İyi Değilim’ adlı parça en çok içime sinen şarkım oldu diyebiliriz. Hem kendim piyanoda çalıp söyleyecek olmam, hem de duygusal anlamda birçok etkileşim barındırması nedeniyle benim için önemli.
Elif Turan sahnedeyken kendini nasıl hissediyor, ne tür duygular yaşıyor?
Aynı anda onlarca duygu... Orası çok acayip bir yer. Her şeyi, herkesi görüyorsunuz. Dinleyenlerin enerjisi size geçiyor. Bütün kontrolü ele almalısınız. Aklınız, hem grubunuzda hem dinleyicide hem de bir sonraki adımda olmalı. Başta stresli ancak sonrasında kopup giden, kendimi tamamen müziğin akışına bıraktığım tuhaf karışık duygu durumları diyebiliriz.
Yeni projelerinizden bahseder misiniz?
Eylül’de yeni teklim geliyor ‘İyi Değilim’. Çok ara verdim albümlerim arasında... Benim dışımda gelişen olaylar oldu maalesef ama bundan sonra sık sık şarkılarımı duyacaksınız. Onun haricinde sahne çalışmalarım hız kesmeden kışın da özellikle Bodrum’da devam edecek.
Sahnedeki Elif Turan’ın dışında bir de öteki Elif var. O nasıl biri?
Mottom, ‘Hayat kısa, kuşlar uçuyor.’ Biraz anı yaşıyorum aslında... İstemediğim hiçbir şeyi yapmak istemem. Sevdiklerim, arkadaşlarım hep yakınımda ve iyi olsun isterim. Bunun için çok çabalarım da. Diğer yandan enerjisi iyi gelmeyen insanlardan da nazikçe uzaklaşırım. Gezmeyi ve yeni insanlar tanımayı çok severim. Bir de hissikablelvuku var, sezgilerim çok kuvvetlidir. İçimden geçirdiğim şeyler genelde gerçekleşir.
11