Page 3 - ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ‘40
P. 3
ΚΑΤΟχΗ ΚΑΙ ΑνΤΙΣΤΑΣΗ
Το μπλόκο της Καλογρέζας, στις 15 Μαρτίου 1944, αποτελεί κομβικό σημείο στην ιστορία της πόλης. Ο Παναγιώτης Μικρόπουλος, ανθρακωρύχος και γέννημα θρέμμα Ηρακλειώτης, μαζί με 22 συντρόφους του, εκτελέστηκε από την Ειδική Ασφάλεια και τους Γερμανούς. Όμως δεν ήταν ούτε ο μόνος ούτε ο τελευταίος Ηρακλειώτης που θα πέσει νεκρός. Ο εργάτης Παναγιώτης Γκόβας και ο ανθρακωρύχος Προκόπης Κατσούλης μέλη του ΕΑΜ, είναι ανάμεσα στους εκτελεσμένους στο Πικέρμι τον Ιούλιο του 1944, μαζί με άλλους 53.
Ο Κώστας Ωραιόπουλος, μέλος ομάδας σαμποτέρ που ίδρυσε ο Ηρακλειώτης Γιάννης Μπομποτίνος, θα πέσει νεκρός στη διαδήλωση της 5ης Μαρτίου 1943 ενάντια στην πολιτική επιστράτευση. Κορυφαία φυσιογνωμία της Αντίστασης, η Ηλέκτρα Αποστόλου, που δολοφονήθηκε στην Ειδική Ασφάλεια το 1944, το πατρικό σπίτι της οποίας, η «Μικρή Γαλήνη», βρισκόταν εκεί όπου σήμερα δεσπόζει το ομώνυμο Πολυκέντρο.
Βιβλιογραφία:
Κουντή, Δ., Το Ηράκλειο Αττικής μεταξύ Μύθου και Ιστορίας, Αρχαιολογία)
Συκκά, Γ. 2019, Η Ιστορία της Γειτονιάς του Κάρβουνου, Καθημερινή Ηράκλειο Αττικής 1880-1980: Φωτογραφική Μνήμη ενός Αιώνα, 2015, Αυγή