Page 3 - תבוסת הרוע
P. 3

3
יום כיפורים תשל"ג, 6 באוקטובר 1973, לפני השעה 14:00, החלה במקביל התקפה מצרית וסורית בסיני וברמת הגולן. החזית המצרית - לאחר הפגזה כבדה ותקיפת מטוסים, חצו המצרים את תעלת סואץ על גבי 12 גשרים, תקפו את מעוזי צה"ל שעל גדת התעלה והתקדמו לתוך סיני - עד למרחק של כשמונה ק"מ מהתעלה. למצרים היה יתרון מספרי גדול בטנקים ובכוחות רגליים. המעוזים השיבו מלחמה והניסיונות לחלץ את הלוחמים הנצורים נכשלו במחיר כבד מאוד. כל המעוזים נפלו,
למעט המעוז הצפוני בתעלה, וחיילים רבים נפלו בשבי.
החזית הסורית - הסורים פרצו לרמת הגולן וכבשו את רוב שטחה. הגיעו לצירים הפונים מערבה לעבר מעברי הירדן והכינרת (לבית המכס העליון, כשני ק"מ מגשר בנות יעקב, ולמעלה גמלא). מוצב החרמון נפל כבר ביום הראשון בידי כוחות קומנדו סורים שהונחתו ממסוקים. חיל האוויר, שנפגע מטילים נגד מטוסים, התקשה לסייע לכוחות הקרקע.
בישראל שררה הרגשת סכנה קיומית. כל מערך המילואים גוייס במהירות, ויחידות המילואים שעטו לעבר החזיתות כדי לתגבר ולתמוך בחיילים, שניהלו קרבות בלימה. צה"ל ארגן את קווי ההגנה ונערך להתקפת נגד בחזית הדרום.
התקפת הנגד בדרום: ב-8 אוקטובר ניסו אוגדות השריון של צה"ל לפרוץ לעבר התעלה, אך המצרים הצליחו לבלום אותן. לשריון נגרמו אבדות קשות עקב השימוש המאסיבי שעשו המצרים בטילי סאגר.
ריכוז מאמץ בצפון: עקב האיום על יישובי צפון הארץ, ריכז צה"ל את המאמץ נגד הכוחות הסוריים ברמת הגולן. צה"ל תקף עם שתי אוגדות שריון וחיל האוויר סייע מהאוויר ליחידות הלוחמות. בימים11-8 באוקטובר נהדף הצבא הסורי אל מעבר לגבול. צה"ל עבר להתקפה לתוך סוריה והשתלט על שטחים שהיו במרחק של 40 ק"מ מדמשק. כוחות משלוח עיראקיים וירדניים, שניסו לסייע לסורים בהתקפת נגד, נכשלו. חיל האוויר תקף מטרות אסטרטגיות. מוצב החרמון נכבש מחדש לאחר קרב כבד.
העברת מאמץ המלחמה לדרום: ב-14 באוקטובר בוצעה התקפה מצרית לאורך כל החזית בסיני, אך היא נכשלה. היוזמה עברה לצה"ל: קרב השריון, מהקשים שידע צה"ל, התחולל בעת פריצת הדרך לתעלת סואץ במסגרת מבצע "אבירי לב". ב-18 -15 באוקטובר צלח צה"ל את התעלה מערבה ב"תפר" בין שתי ארמיות מצריות, שהיו ממזרח לתעלה, והתקדם מערבה לתוך שטח
מצרים. בעקבות התקדמות כוחותינו לכיוון העיר סואץ, כותר כוח מצרי גדול (הארמיה השלישית) בתוך סיני ממזרח לתעלה.
צליחת התעלה: מסמלת את המפנה במלחמה. ממצב פתיחה קשה ביותר הצליח צה"ל לעבור להתקפה, אשר בסופה הגיע למערבה של תעלת סואץ, במרחק 101 ק"מ מקהיר.
הפסקת אש: ב-22 באוקטובר הכריזה מועצת הביטחון של האו"ם על הפסקת אש. בפועל, הקרבות בדרום נמשכו עד ה-24 באוקטובר, בעיקר באזור העיר סואץ. לאחר הפסקת האש נערכו שיחות בקילומטר ה-101, בתיווך האו"ם, על הפרדת כוחות בין ישראל ומצרים. גם בחזית הצפון הוכרזה הפסקת האש ב-24 באוקטובר, אולם המלחמה נמשכה כמלחמת התשה במובלעת
הסורית עד להסכם הפרדת הכוחות שנחתם ב-31 במאי 1974. יוני נוקד
אירועי המלחמה






















































































   1   2   3   4   5