Page 30 - Kleiburgher 2-17
P. 30
2
8
8
•D
•
e
K
l
D
e
K
l
7
e
e
i
i
j
b
u
r
g
h
e
r
,
j
u
n
i
2
i
2
0
0
1
1
7
Oosthoek over hole 16:
“Waarom renovatie
zo belangrijk is”
We moeten golf aantrekkelijk maken voor de nieuwe generatie golfers. Dit be- grijpt Golfclub Kleiburg heel goed. Nieuwe greens verbeteren de kwaliteit. De greens op Golfclub Kleiburg hebben een verschillende opbouw, wat veel van degreenkeepervraagt.Watisnudeide- ale opbouw van een green?
We graven allereerst de green bak uit tot ongeveer 45 cm onder het maaiveld. De bak heeft direct al de ondulatie van de green als hij klaar is. Daarna wordt er drainage ingelegd in een visgraat vorm, en de ringleiding van de beregening. Dan wordt er 20 cm M3d zand op aan- gebracht. Dit zand heeft een korrel grote van 300-350 mu. Waarom zulk een grof zand zult u zeggen. Dit is voor een goe- de water doorlatendheid.
Hierna wordt er 25 cm S 0-2 zand ge- mengd met 20% heide compost, aan- gebracht. S 0-2 zand heeft ook de grove gradatie als M3d zand. De heidecompost is voor binding van de voedingssto en.
De sproeiers worden op de ringleiding van de beregening geplaats, en de mengkraan op het beregeningsnetwerk aangesloten. Als nishing touch wordt de green ingezaaid met struisgras. Ran- den rondom de green en de voorgreen worden ingezaaid met een mengsel van struisgras, roodzwenkgras en veld- beemd.
U zult zich afvragen waarom op de green alleen struisgras? Dit kan goed tegen kort maaien, waar andere grassoorten minder goed tegen kunnen.
Dan wordt de fairway ingezaaid met veldbeemd, roodzwenk en jn bladig engels zaaigras. Deze laatste om zijn her- stellend vermogen bij slaan van divots. Na dit alles moet de natuur zijn werk gaan doen en wij helpen daarbij best een handje door extra bemesting en beregening. Maar het aller belangrijkste blijft de natuurlijke regen.
Wij hopen dat u vanaf 1 september op de prachtige hole van 16 kan spelen en als de goden ons goed gezind zijn wel- licht eerder.
2
j
b
u
r
g
h
e
r
,
j
u
n