Page 15 - עלון האגודה לחודש אייר תשף
P. 15

ַאלֲחִּביּב– ַסאע ַאלֲּזִּביּב:
תרגום: האהוב – כמו הצימוקים. פירוש: כל תושבי תימן בלי יוצא מהכלל, אהבו אכילת הצימוקים. גם התשּורות בין אהובים התבססו בעיקר על משלוח צימוקים. ר"ל כשם שהצימוקים אהובים, כך גם האהוב לאוהבו.
ִאַד'א ְר ַאיּת ַמא ִּת ּכַרּה, ַפאַרקְּת ַמא ְּת ִח ּב:
תרגום: אם ראית מה ששנוי עליך, היפרד ממי שאתה אוהב. פירוש: אם בסביבה או בחברה שאתה מצוי בתוכה, גלית תופעות שליליות שאתה מואס בהן, עדיף שתתרחק מתוכה, אפילו שע"י כך אתה נאלץ להיפרד מחכמים או מאוהבים שחשבת להישאר בקרבתם, כיון שיש בכך, מעין "אליה וקוץ בה".
ִאַד'אַאְנּתְּתִחּבַאלִעים–ִחּבְּגַמאֻלּה:
תרגום: אם אתה אוהב את הדבר הטוב – אהוב את יפיו. פירוש: משל לאהבה מתמשכת בתוך משפחה, ר"ל, אם אתה אוהב את בנך אהֹוב גם האהוב עליו: אשתו, בניו וכיו"ב. קיימת לסיפא נוסחה אחרת: " ִח ּב ַּג ַּמא ֻלֹ ּה" שמשמעותו, אהוב מי שנשאתו בבטנה.
מאוצרות המוזיאון
שם: כתאב, חרז - בית קמיע מקום: תימן תאריךייצור: ראשיתהמאהה-20 חומרים: כסף תיאור הפריט: בית קמיע גלילי היה נפוץ בתימן, חוצה דת, גיל ומגדר. גיוון הגרסאות הוא עצום, הן בגודל, בעיטורים ובשילוביו בענקים שונים (דקה, כשח, לאזם, משחטה, טוק ועוד). כוחו המאגי רב, גם אם לא הכיל נוסחה מאגית על קלף או פיסת נייר. בצנעא היהודית ענדו אותו רק פעוטות וכלות ומוסלמיות, ואילו ברחבי תימן היה נפוץ בקרב יהודים ומוסלמים. הגבר המוסלמי ענד אותו על חגורתו.
15
אוצר הפתגמים
מרדכי יצהרי


























































































   12   13   14   15   16