Page 38 - Aykut ÖVER
P. 38
Borsamız tarafından hazırlanan www.polatliborsa.org.tr Web sayfamız Türkçe ve İngilizce olarak İnternet ortamında Borsa üyelerimize, ilgili kurum ve kuruluşlara hizmet vermektedir.
Borsamız web sitesi içeriğinde Günlük, Haftalık, Aylık ve Yıllık Bültenler, Grafikler, Borsa ile ilgili kanunlar, Borsamızla ilgili yıllık raporlar, Bilgi Edinme bölümü, Haberler, sık sorulan sorular ve İhale bölümleri, Borsamızla ilgili bilgiler, kuruluşumuzdan bugüne kadar oluşan detaylı veriler, spot işlemlerle ilgili bilgiler ve TMO ile ilgili bilgiler yer almaktadır.
Borsamız elektronik satış salonunda oluşan güncel tüm fiyat hareketleri web sayfamızda gerçek zamanlı olarak anında izlenmektedir.
LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİ
Genel Bilgiler
Depolamaya uygun nitelikteki hububat, baklagil, yağlı tohum, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı ve kuru kayısı gibi standardize edilebilen temel ve işlenmiş tarım ürünlerinin standartlarının belirlenerek emniyetli ve sağlıklı koşullarda lisanslı depo işletmelerine ait depolarda depolanmasını ve bu ürünlerin ticaretinin yine bu işletmeler tarafından düzenlenen ürün senetleri vasıtasıyla yapılmasını amaçlayan “5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu” 17.02.2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Kanunun uygulanmasına yönelik olarak aşağıdaki Yönetmelik ve Tebliğ’ler
yayınlanmıştır.
Yönetmelikler:
Tebliğler:
1. Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği
1. Hububat, Baklagiller ve Yağlı Tohumlar Lisanslı Depo Tebliği
2. Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu Yönetmeliği
2. Pamuk Lisanslı Depo Tebliği
3. Fındık Lisanslı Depo Tebliği
4. Zeytin Lisanslı Depo Tebliği
5. Zeytinyağı Lisanslı Depo Tebliği 6. Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği 7. Antepfıstığı Lisanslı Depo Tebliği 8. Kuru Üzüm Lisanslı Depo Tebliği
3. Elektronik Ürün Senedi Yönetmeliği
4. Yetkili Sınıflandırıcıların Lisans Alma, Faaliyet ve Denetimi Hakkında Yönetmelik
Diğer taraftan, depolamaya uygun nitelikteki ürünlerin gerek fiziki, gerekse bu ürünleri temsil eden ürün senetleri (ELÜS) vasıtasıyla “anonim şirket şeklinde faaliyet gösteren ürün ihtisas borsalarında” veya böyle bir borsa faaliyette bulunmuyorsa “teknik, kurumsal ve mali alt yapısı yeterli olan ve T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan izin alan Ticaret Borsalarında” Ticaretinin yürütülmesini düzenleyen 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 53 üncü maddesi 01.06.2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu Kanuna istinaden de 2 adet Yönetmelik yayınlanmıştır.
- Ürün İhtisas Borsalarının Kuruluş, işleyiş ve Denetim Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik - Ticaret Borsaları ile Ürün İhtisas Borsalarında Alivre ve Vadeli Alım Satım Yönetmeliği
38
POLATLI TİCARET BORSASI 2020