Page 157 - Movet - Laboratoriokäsikirja 2015
P. 157
CHV Canine herpes virus (qPCR)
Koiran herpesvirusta esiintyy maailmanlaajuisesti. Se on ensisijaisesti aikuisten koirien ja yli 4 viikon ikäisten pen- tujen lieväoireinen hengitystietartunta. Toisaalta herpes on myös yksi suurin syyllinen vastasyntyneiden (9–14 pv ikäisten) pentujen kuolemaan. Jalostusnartuilla se saattaa aiheuttaa hedelmättömyyttä, keskenmenoja, pienentynei- tä pentuekokoja sekä heikkoina syntyviä pentuja. Uroksilla taas saattaa esiintyä rakkuloita ulkoisissa sukuelimissä.
Herpes tarttuu pääsääntöisesti pisaratartuntana (mutta myös esim. astutustilanteessa). Pentu voi saada tartun- nan milloin tahansa tiineyden aikana. Suurin osa pennuis- ta saa viruksen emältään istukan kautta tai synnytyska- navassa. Jos tartunta tapahtuu jo kohdussa, seuraukset riippuvat tiineysvaiheesta; varhaisessa tiineydessä alkiot kuolevat ja sulavat pois, lopputiineydessä pennut voivat syntyä ennenaikaisesti. Viruksen itämisaika on 3–7 päivää.
PCR on CHV:n toteamiseen yksi parhaimpia menetel- miä. Vasta-aineisiin pohjautuvien menetelmien herkkyys ei välttämättä riitä, sillä vasta-ainetasot saattavat olla hy- vin alhaiset. On myös huomioitava, että jalostusnaaraita rokotetaan herpestä vastaan, jolloin vasta-ainetasot ovat luonnollisesti koholla.
PCR-menetelmä tunnistaa itse viruksen. PCR:mme on suunniteltu herpesspesifiset alukkeet, jotka sitoutuvat ai- noastaan tämän viruksen DNA:n. Koska virus on välillä latentissa vaiheessa (lepovaiheessa), on myös PCR-diag- nostiikka haasteellista. PCR:mme on erittäin herkkä, mikä mahdollistaa minimaalisenkin patogeenimäärän (muuta- mia viruksia) tunnistamisen, mikäli sitä näytteessä ylipää- tään on.
Vastausaika:
1–7 vrk. Analysoidaan kahdesti viikossa.
Näytetyyppi:
Nukkatikulla tai vaihtoehtoisesti pumpulipuikolla infektoituneelta, virusta erittävältä, oireelliselta alueelta (ensisijaisesti nenän, sil- mien tai nielun eritteestä tai keuhkoputkihuuhtelusta, emättimen epiteeliltä, tai esim, kudosta abortoituneesta sikiöstä. Myös ED- TA-veri mahdollinen).
Menetelmä:
qPCR omassa laboratoriossa.
Tulkinta:
Pos./neg.
Movet Laboratoriokäsikirja | 157