Page 8 - Aurinkoranta
P. 8

 6
Historia
Laivanrakennus Pateniemessä alkoi vuonna 1856, jolloin laivavarvi, nykykielellä telakka, perustettiin. Yhtiön nimeksi tuli Uleåborgs stora skeppsvarfs- och rederibolag. Siitä tuli yksi aikansa suurimpia laivavarveja Suomessa, työllistäen parhaimmillaan yli 400 henkilöä. Yhtiön perustajat olivat oululaisia liikemiehiä, ja yhtiön säännöissä muun muassa todettiin, että yhtiössä ei saa olla muita kuin oululaisia osakkaita.
Vuonna 1865 laivavarvi myytiin huutokaupassa, jossa sen osti konsuli Johan Gustav Bergbom. Kauppahuone Bergbom toimi laivanrakennuksen lisäksi varustamona omistaen vuosina 1853 – 1892 kaikkiaan 25 purjealusta.
Pateniemessä rakennettiin muiden muassa useita parkkilaivoja ja fregatteja, jotka matkasivat aina Yhdysvaltoihin, Intiaan ja Australiaan saakka tuoden Eurooppaan useimmiten viljaa.
Tunnetuja Pateniemessä rakennettuja laivoja olivat muiden muassa fregatti Grefve Berg ja parkkilaiva Felix.
Laivanrakennus jatkui Pateniemessä aina vuoteen 1874 saakka, jolloin kauppahuone Bergbom perusti Pateniemeen höyrysahalaitoksen. Sahalaitos saatiin käyntiin nopeasti laivanvarustuksesta saatujen voittovarojen avulla. Merenkulun merkitys Oulun talousalueelle oli suuri myös siksi, että se oli osaltaan mahdollistamassa sahalaitoksen perustamisen. Kauppahuone Bergbomin sahasta tuli laivanrakennuksen hiipuessa Oulun seudun merkittävin työnantaja, joka jatkoi toimintaansa aina vuoteen 1912 saakka.
Sahaliiketoiminta Suomessa oli uuden vuosisadan alkupuolella suurten muutosten kourissa ja osa sahalaitoksista ajautui vaikeuksiin. Oululaiset sahalaitokset kävivät neuvotteluja yhtiöiden fuusioimisesta, ja lopulta vuonna 1912 Uleåborgs Sågverks Aktiebolag, Warjakka Aktiebolag, G. & C. Bergbom Aktiebolag ja J. W. Snellman G:son yhdistyivät Aktiebolag Uleå osakeyhtiöksi. Uuden yhtiön toiminta jatkui kaikilla vanhoilla toimipaikoilla, mutta 1920- luvun loppupuolella taloussuhdanne heikkeni ja vuonna 1930 Uleå Oy keskitti kaiken sahatavaratuotannon Pateniemeen.
Yhtiö oli Oulun seudulla paitsi suuri työllistäjä, myös yhteiskunnallisen vastuun kantaja. Varoja ohjattiin merkittävällä tavalla terveydenhoitoon, sivistystoimintaan ja terveiden vapaa-ajan harrastusten mahdollistamiseen.
Vuonna 1986 Pateniemen sahasta tuli osa Veitsiluoto Oy:tä. Vuonna 1990 sahaliiketoiminta Pateniemessä päättyi. Saha oli työllistänyt oululaisia ja tuonut vaurautta koko Oulun seudulle 116 vuoden ajan.

























































































   6   7   8   9   10