Page 38 - I am + | Editie 3
P. 38
Beste keuze #5:
De behandeling heeft geen wisselwerkingen met andere middelen die je gebruikt
Hiv-medicijnen en andere medicatie kunnen effect op elkaar hebben. Een wisselwerking kan ervoor zorgen dat iemand een bijwerking krijgt of dat de hiv-medicatie of de andere medicatie niet goed werkt. Er zijn ook interacties met middelen die niet op recept zijn, zoals sint-janskruid en de partydrug xtc. In Nederland komt tbc weinig voor. Daarom is het belangrijk dat je je hiv-behandelaar of hiv-verpleegkundige vertelt of je bijvoorbeeld kruiden, vitaminen, partydrugs of andere medicijnen gebruikt. De behandeling van tbc is moeilijk te combineren met hiv-medicatie. In de rest van de wereld is dat een belangrijk probleem.
Bij een wisselwerking met andere medicijnen streven we ernaar om de hiv-medicatie gelijk te houden en dus liefst het andere middel aan te passen.
Bepaalde hiv-medicatie gaat niet samen met maagzuurremmers en bepaalde pijnstillers. Voordat iemand met die hiv-medicatie start, vragen we of iemand maagzuurremmers of pijnstillers gebruikt. Maar het kan goed
zijn dat een andere arts jaren later een maagzuurremmers of pijnstiller voorschrijft. Daarom is het van belang dat de apotheek de wisselwerkingen controleert. Hiv-behandelaar Kees Brinkman
Rekening houden met de toekomst betekent ook dat we bij de medicatie voor een jonge vrouw rekening houden met een kinderwens. We weten niet van alle hiv-medicijnen of deze dan veilig zijn en de risico’s zijn het grootst in de eerste weken van de zwangerschap.
Verpleegkundig consulent hiv Jan van Beek
Is de behandeling veilig voor je (toekomstige) zwangerschap?
Bij vrouwen in de vruchtbare jaren
is het van belang om hiv-medicatie gebruiken waarmee men veilig zwanger kan worden. Zwanger worden gebeurt natuurlijk niet altijd gepland. Bij een nieuw hiv-medicijn is er onvoldoende ervaring om te zeggen of het veilig is voor de baby. Dat wordt pas duidelijk als een middel een aantal jaar wordt gebruikt.
38