Page 56 - I am + | Editie 3
P. 56
De apotheek
Met het recept van je dokter of hiv-ver- pleegkundige krijg je je medicijnen in een apotheek. Bij elke apotheek
in Nederland kun je hiv-medicijnen halen. Bij de apotheek bij jou in de
buurt moet je waarschijnlijk eerst met het recept langs en kun je ze een paar dagen later ophalen. Bij de apotheek in het ziekenhuis of bij een in hiv gespecialiseerde plusapotheek krijg je ze meestal meteen mee.
Ga op tijd naar de apotheek om nieuwe pillen te halen. Het liefst als je nog voor minstens een week pillen in huis hebt. Het kan namelijk gebeuren dat je medicijnen besteld moeten worden, en er kan ook iets misgaan met de levering door de groot- handel aan de apotheek. En het is niet goed om een of zelfs meerdere dagen geen medicijnen te slikken. Als je iedere dag twee of drie pillen moet slikken, is het ook niet goed om de ene pil wel te slikken en de andere pil niet; je moet iedere dag ál je medicijnen slikken. Als je helemaal geen medi- cijnen meer hebt en je krijgt ze niet meteen mee van de apotheek, bel dan je hiv-verpleegkundige.
Andere middelen en supplementen
Vertel je apotheek, je dokter of de hiv-verpleeg- kundige duidelijk over andere middelen die je gebruikt. Wees eerlijk over pillen zonder recept, kruidenmiddelen, voedingssupplementen en ook over drugs. Niet alles gaat goed samen met je hiv-medicijnen. Je kunt er doodziek van worden! Hiv-medicijnen werken soms niet goed samen met medicijnen van een andere dokter, of met pillen die je zonder recept kunt kopen. Hiv-medicijnen gaan niet altijd samen met drugs, zoals xtc, of met kruiden, zoals sint-janskruid.
De apotheker moet wisselwerkingen in de gaten houden. In de apotheek moet elke keer gevraagd worden of er een verandering is gekomen in de medicatie die iemand gebruikt. Zo’n check is belangrijk, want een andere arts is niet altijd op de hoogte van het medicijngebruik. In de praktijk doen niet alle apotheken dit consequent, dus het is goed om als patiënt in de gaten te houden
of de apotheek van het gebruik van al je middelen op de hoogte is. Hiv-behandelaar Kees Brinkman
Als de patiënt er toestemming voor
geeft, breng ik weleens bij de dokter of verpleegkundige op een bescheiden manier iets ter sprake, zo van: hebben jullie er bij die patiënt aan gedacht dat...? Er kunnen natuurlijk afwegingen zijn gemaakt die ik niet ken. Ik zou het jammer vinden als een kans wordt gemist om de kwaliteit van leven van een patiënt te verbeteren. Plusapotheker Ryan Boedhram
56