Page 13 - Demo
P. 13
2019: AT HOME, EVERYWHERE
Het werd een bijzonder gevarieerd internationaal programma in de wijk en in de stad: de hoogtepunten op een rij in woord en beeld:
1. LEZINgENPROgRAMMA
Datum 29.5.2019 Locatie Theater Rotterdam Schouwburg Bezoekers 400
Het At Home, Everywhere festivalprogramma startte met een lezing waar de vraag centraal stond: hoe creëren we in steden, in het open- bare leven van de stad fysieke en sociale plekken waar mensen zich welkom en veilig voelen en waar hun talenten tot bloei komen? Kun- nen we ons dat verbeelden? Hoe bouwen we plekken waar we ruimte geven aan elkaars verhalen? Hoe ontwerpen we steden en plekken waar mensen ervaren dat ze mee kunnen doen en bij kunnen dragen? Hoe maak je fysieke en sociale ruimte die maakt dat je je ergens thuis voelt, om gastvrij te zijn? Wat zijn goede voorbeelden en hoe komt het dat die goed werken?
Theater Rotterdam werd een belangrijke partner. Het festival kon hierdoor starten met een diner-lezingenprogramma voor ruim 300 gasten tegelijkertijd in één ruimte. De grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg werd voor één avond verbouwd tot een maximale versie van het Verhalenhuis waarbij de lange tafels met de rood-wit geblokte tafelkleden van Belvédère óp het grote podium werden geplaatst. Een mobiele Volkskeuken (container) op de aanrijlocatie van vrachtwagens bij de Schouwburg en een maximale delegatie van vrijwilligers van het Verhalenhuis als vliegende keukenbrigade zorgde dat iedereen een plek kreeg en met aandacht en verhaal bediend werd.
Het programma was er natuurlijk voor de vele genodigden, maar was ook juist open voor publiek; zo ontmoette een zeer divers gezelschap elkaar aan tafel. De locatie en setting was een inhoudelijke onder- legger: alle schrijvers en muzikanten op de vlucht werden gastvrij ontvangen door hen direct letterlijk een plek te bieden op het podium van de stad.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb opende het pro- gramma met een eigen verhaal, waarin hij Rotterdam als vluchtstad benadrukte.
“The mayor of Rotterdam is the first speaker to be called to the stage, and he welcomes us to the festival. Rotterdam’s Ahmed Aboutaleb
is notable not only for being the first Moroccan-Dutch mayor in the Netherlands (sorry, Arnhem), he also happens to be an expert on all things poetry. In what he refers to as his ‘Ramadan voice’, he pleads for “a space for oneself” for all poets in disadvantaged countries. What’s more, he recites a Tunisian poem on the spot. It is a privilege to have this man run our city. Aboutaleb pronounces the word ‘refugee’ as ‘riffugee’. A subconscious reference to his roots in the Moroccan Rif?” Blog Nico Haasbroek
Naast de burgemeester waren er deze avond nog drie sprekers:
• Wim Pijbes, directeur van stichting Droom & Daad presenteerde
Rotterdam door de ogen van migranten en toonde zijn plannen voor De Fenix, Museum of Migrants 2023 - aan dit internationale gezel- schap van experts op het gebied van migratie.
• Michelle Provoost, directeur Crimson Architectural Historians en International New Town Institute presenteerde Rotterdam, A City of Comings and Goings. Hoe kun je naar Rotterdam kijken als stad van ‘komen & gaan’? Wat zien we? Wat kan er beter? Worden de beloftes die de stad wekt nagekomen? Hoe doen andere steden dit? Volgens haar spelen planologie en architectuur een cruciale rol bij inspanningen om veerkrachtige steden te maken die goed voorbereid zijn op migratie.
• Prof. dr. Maarten A. Hajer is hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht, tevens curator van Places of Hope. Hij sprak deze avond zijn column uit over ‘Neighborhoods of the Future’.
De muzikale bijdragen in het programma waren van de 27-jarige Anna Zhu op de Guzheng, de Chinese liggende harp en Rotterdamse muzikanten Gabby Bakker en Andreas Suntrop die samen met de
Syrische dichter Adnan Aloada hun recente cross-over compositie presenteerden, getiteld de Lelieverkoopster.
De Syrisch-Rotterdamse Maher Al Sabbagh, filmmaker en gastkok presenteerde Syrische muqabilat op de tafels bij binnenkomst, met daarna het diner dat steeds met twee personen samen gedeeld moest worden. Het geheel werd ondersteund met zijn verhaal in beeld en woord, op een menukaart en op twee immens grote doeken boven het toneel met daarop portretten van Maher als jongen in Syrië, met zijn moeder en zijn familie en van Mahers aankomst in Nederland.
Auteur Esseline van de Sande was de curator en presenteerde het programma. Zij is sociaal-veranderkundige, programmamaakster, auteur en adviseur op het terrein van communicatie en interculturele diversiteit in Nederland en het Midden-Oosten. Bovendien had zij zojuist het essay ‘Hier is daar, daar is hier – Verhalenhuis als vrijplaats’ geschreven naar aanleiding van de komst van de eerste vluchtschrij- ver Adnan Alaoda naar Rotterdam.
Uit recensie Tineke Bennema - Het Grote Midden Oosten Platform
“Samen eten nodigt uit tot het vertellen van én luisteren naar verha- len, die op deze avond onbegrensd waren in alle opzichten. Doel van de verhalenhuizen is om mensen in de steden van nu zichtbaar te maken. Om hen in de gelegenheid te stellen hun verhaal te vertellen, waardoor zowel zij als de ontvangende partij gelukkiger worden. ICORN en PEN International ondersteunen in het bijzonder internati- onale artiesten en schrijvers die het moeilijk hebben. Neem Maher al Sabbagh, filmmaker en kok uit Syrie, die het eten verzorgde voor de avond. Op de vraag wat zijn droom was, antwoordde hij geëmotio- neerd: ‘Vrede voor Syrie.’ Ondanks al hun bagage betekent immigratie voor velen een nieuw begin, mede door de uitwisselingen met de lokale bevolking die beide kanten inspireren. Sommigen zijn zo warm ontvangen dat ze naar eigen zeggen een nieuw moederland hebben gevonden. Een nieuw land waaraan ook zij een belangrijke culturele en verbindende bijdrage kunnen leveren.”
13