Page 43 - Demo
P. 43

6.
EXPOSITIE &
hoofd van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en werd vergezeld door een optreden van beeldend kunstenaar en dichter Maureen Ghazal (Nederland/Palestina).
De tentoonstelling duurde twee maanden. Verschillende ISK-klassen – internationale schakelklassen – uit Rotterdam zijn op bezoek geweest en de expositie werd afgesloten met een finissage, een bij- zonder evenement in samenwerking met stichting Loods24 en het AZC Beverwaard. Een groep bewoners van het AZC Beverwaard werd speciaal uitgenodigd voor een bezoek aan de expositie en per bus opgehaald. Vervolgens werden een maaltijd en persoonlijke verhalen gedeeld. Daarna vertrok het gezelschap – kunstenaars, genodigden, AZC-bewoners en bezoekers – in een gezamenlijke wandeltocht van het Verhalenhuis naar de Muur en het Joods Kindermonument aan de Eva Cohen-Hartogkade voor de herdenking van de joodse slachtoffers uit Rotterdam en omstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het programma met toespraken door onder anderen burgemeester Aboutaleb werd afgesloten met een defilé langs het monument, waarbij ieder in het gezelschap vanuit het Verhalenhuis een bloem kreeg om neer te leggen bij het monument.
ACTIVITEITEN
Datum 28.5 - 28.7 Locatie Verhalenhuis Bezoekers 3.200
In het Verhalenhuis was speciaal de twee maanden durende tentoonstelling At Home, Everywhere – Heel de wereld is mijn Vaderland samengesteld en ingericht, met kunst en verhalen over landverhuizers en vluchtelingen van toen én nu.
Naast de werken van bekende Rotterdamse kunstenaars als Dolf Henkes (1903-1989), Wally Elenbaas (1912-2008) en Henk Chabot (1894-1949) over dit thema, die speciaal voor deze expositie in bruikleen waren van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en van het Chabot Museum, was er werk van hedendaagse Rotter- damse kunstenaars met een vluchtgeschiedenis:
Fatima Barznge (Koerdistan, Irak), Maher Hasan en Mosab Anzo (Syrië), Parisa Akbarzadehpoladi en Behrouz Naghipour (Iran), Ola Suleiman (Syrië/Libanon), Juan Heinsohn Huala (Chili), Arjeta Mala (Kosovo), Eliza Bordeaux (NL/Indonesie), Machyta Giebels (NL/ Equatoriaal-Guinea), Ozed Omigié (Nigeria), Maureen Ghazal (NL/ Palestina) en Kidane Berhe (Eritrea).
Zij presenteerden niet alleen hun werk maar ook hun verhaal in de tentoonstelling. Middels hun werken brachten zij gezamenlijk de universele verhalen van angst, pijn, verdriet, verlangen en hoop van mensen op de vlucht, van toen en nu, tot de verbeelding.
Bovendien was ook een van de deelnemende ICORN-kunstenaars, Mohsen Hossaini uit Afghanistan, vertegenwoordigd. Het betrof drie animatievideo’s van zijn hand aangevuld met beeldend werk. Omdat dit laatste door de oorlog achter moest blijven in Afghanistan, maar wel digitaal beschikbaar is, heeft het Verhalenhuis kwalitatieve reproducties laten maken en in de tentoonstelling terug laten komen – welke de dialoog aan gingen met het werk van Chabot en Elenbaas. De officiële opening werd verricht door Arjan de Zeeuw,
  Mosab Anzo
Aleppo, Syrië / Rotterdam
Al jong droomde hij ervan om naar Nederland te ko- men, naar het land van Rembrandt en van Van Gogh, om in alle vrijheid te schilderen. Door de oorlog in zijn geboorteland Syrië moest Mosab vluchten en kreeg hij de kans zijn droom waar te maken. De Syrische kunstenaar studeerde in Damascus en in Libanon
en kwam in 2014 in Rotterdam terecht, de stad die hij nu zijn thuis noemt. In Nederland begon hij zijn oorlogservaringen te verwerken in zijn schilderijen, via een project getiteld Zonder Zuurstof. ,,In Syrië hebben de mensen geen lucht meer, geen respect meer, geen leven, geen vrijheid, geen veiligheid. Dat kun je zien in mijn werk.’’
43



















































































   41   42   43   44   45